Svi koji su glasali za Trampa umesto za Hilari, počinili su veliku grešku, smatra Čomski

5599576288_6d200ac24c_bLevičarski akademik Noam Čomski smatra da su glasači koji su odbili da glasaju za Hilari Klinton da bi sprečili Donalda Trampa da dođe na vlast, počinili veliku grešku.

U razgovoru sa Al-Džazirom, Čomski je rekao da je izbor jasan kako na moralnom tako i na praktičnom nivou.

„Da li glasate protiv  većeg zla ako vam se ne dopada drugi kandidat?”, upitao je Čomski, koji se tokom glasanja izjasnio protiv Trampove kandidature. „Odgovor na to pitanje je: da”, dodaje.

„Klintonova mi se uopšte nije dopadala, ali njeni su stavovi mnogo bolji od Trampovih po svakom pitanju koje mogu zamisliti”, kaže penzionisani profesor lingvistike sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT). On je podržao Bernija Sandersa.

Čomski je takođe negodovao povodom stava Slavoja Žižeka po kojem bi Trampova pobeda okončala status kvo. „Očajan argument. Isto su rekli ljudi kao on u vezi s Hitlerom ranih tridesetih godina”, rekao je Čomski. „On će izmeniti sistem na loš način. To znači da bi se levica, da je Klintonova pobedila – imala je progresivne programe – mogla organizovati i vršiti pritisak na nju. Ono što će raditi sada biće borba za prava… da se već osvojena prava ne bi izgubila. To je potpuno regresivno.”1

Kao što je antiimperijalistička levica umrla sa podrškom američkom imperijalizmu Kurdima u parčanju Sirije, tako je i Čomski sa sve Žižekom potvrdio smrt zapadne liberalne levice uopšte, usled sopstvene nesposobnosti da izađe iz okvira iluzije demokratije po meri oligarhije.

Možda je za Čomskog bolja opcija Hilari, da se slučajno ne uzdrma njegov mali svet. No, ne zaboravimo da je njegov mali svet sagrađen na ruševinama našeg, iračkog, avganistanskog, libijskog, sirijskog… i mnogih drugih. Možda je za Žižeka bitno da se promeni status kvo da bi i dalje pružao podršku reakcionarnim proimperijalističkim marionetama,  a šta za nas znače izbori pročitajte u tekstu „Dijalektika Trampa i smrt liberalne levice”.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.commondreams.org/news/2016/11/25/those-who-failed-recognize-trump-greater-evil-made-bad-mistake-chomsky 

Source: http://www.commondreams.org/news/2016/11/25/those-who-failed-recognize-trump-greater-evil-made-bad-mistake-chomsky

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.