Azilanti izbacili osoblje iz izbegličkog kampa!

Foto: Supplied

Azilanti smešteni u australijskom izbegličkom centru na Papui Novoj Gvineji, izbacili su iz kampa svo osoblje uključujući i obezbeđenje.1

Nakon raznih vidova zlostavljanja sve je kulminiralo kada je 27-godišnji sudanski izbeglica, Ishak Ahmed, preminuo usled nemara osoblja. Izbeglice tvrde da je Ahmed bio teško bolestan, i da su azilanti pisali žalbe vlastima zbog nedostatka medicinske nege.

Australijsko Ministarstvo za imigraciju i graničnu zaštitu saopštilo je da je Ahmed prebačen u Australiju na “hitno lečenje” u petak, ali je umro od povreda nakon pada.

Stanovnici kampa kažu da je privatna kompanija koja prema ugovoru treba da obezbedi zdravstvenu negu izbeglicama zanemarila svoje dužnosti. Portparol australijskog imigracionog odseka rekao je da su vlasti ponovo preuzele kontrolu nad kampom.

Prošle godine, australijski azilantski kamp u Nauru bio je pod istragom zbog žalbi azilanata na silovanja. Azilanti su tom prilikom rekli “da su zabrinuti da bi ulaganje žalbe moglo negativno da utiče na odluku o dobijanju azila”.2

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.radionz.co.nz/news/national/321201/asylum-seekers-take-control-of-manus-island-compounds  

  2.  http://www.princip.info/2015/05/21/silovanja-u-australijskom-azilantskom-kampu/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.