Sopstvenim snagama možemo sve: Kuće za izbeglice od plastičnih flaša!

Tateh Lehbib, 28-godišnji izbeglica, rešio je da izgradi kuće za sve izbeglice iz Zapadne Sahare koji se nalaze u alžirskoj oblasti Tindouf, koristeći materijal koji je besplatan i leži naokolo u izobilju – plastične flaše.

Zbog temperatura iznad 50 stepeni Celzijusa i peščanih oluja koje uništavaju šatore u izbegličkim kampovima oko Tindoufa, ovaj region je poznat kao Đavolja bašta. Situacija je dodatno pogoršana kada je pre nekoliko godina Španija evakuisala sve svoje pomoćne radnike iz izbegličkih kampova u Tindoufu, zbog „sve veće nesigurnosti“ u regionu.1

Pošto ni UN ni alžirska vlada ne rešavaju stambene probleme ovih ljudi, Lehbib je samoinicijativno krenuo u izgradnju kuća od plastičnih flaša za izbeglice, rešavajući prvo slučajeve sa bolesnom decom i starcima.

Lehbib puni flaše peskom i slamom koja se čvrsto sabije kako bi građevinski blok doveo do većeg otpora i, kako tvrdi, plastična flaša je 20 puta otpornija cigle. Kada se izgradi glavna konstrukcija, zidovi se prekriju cementom i krečom, a zatim ofarbaju u belo da odbijaju sunčeve zrake i održavaju prostorije hladnim. Temperatura u kući se tako spušta i do pet stepeni  Celzijusa. Da bi se poboljšao protok vazduha u konstrukciji, krov ima dvostruki sloj – prvi izrađen od reciklirane plastike, a drugi od cementa.

Za ovaj projekat Lehbib je tražio podršku od UNHCR-a, ali mu je odobren mizeran budžet od samo 60.000 evra.2 Do sada je izgradio 26 kuća od reciklirane plastike, slame, zemlje i kartona.

„Cilj mi je da ublažim patnje svog naroda, omogućim im da žive dostojanstveno i izgradim ekološke i održive domove“, objasnio je Lehbib.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.bbc.com/news/world-africa-19034164  

  2. http://www.unhcr.org/uk/news/latest/2017/1/5874c2dd4/bottled-sand-builds-better-homes-sahrawi-refugees.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.