Šta sve Donald Tramp zahteva od Katara preko arapskih kurira

Foto: EPA

Ministar spoljnih poslova UAE Anvar Gargaš izjavio je u subotu da je, umesto da povede debatu o spisku zahteva zemalja Zaliva, Katar odlučio da ih obelodani u medijima.1

Gargaš je na konferenciji za novinare rekao da Katar nema „poštovanja“ za napore Kuvajta da posreduje, i opisao ovaj potez Katara kao „bezobziran“. On je takođe rekao da „Katar nastoji da promoviše iransku agendu“.

Kuvajt je, u ime Saudijske Arabije, Bahreina, UAE i Egipta, predao listu zahteva Kataru i dao je Dohi deset dana da ih sprovede. Javna je tajna da iza ovih zahteva stoje SAD, koje preko svojih namesničkih arapskih režima vrše diplomatski pritisak na Iran.

Lista zahteva, prema izveštaju Asošijeted presa, uključuje zatvaranje TV stanice Al Džazira, smanjivanje diplomatskih veza sa Iranom i momentalno zaustavljanje uspostavljanja turske vojne baze u Kataru i okončanje bilo kakve vojne saradnje sa Turskom.

Gargaš je opisao Al Džaziru kao „platformu koja promoviše agende ekstremističkih grupa u regionu“. „Pokušavamo da zaustavimo Katar da podržava terorizam… Mi više ne možemo da prihvatimo od Katara ono što smo prihvatili poslednjih godina“, rekao je Gargaš. Međutim, ne samo da je Katar optužen za podršku sunitskom „terorizmu“, nego i šiitskom, tako što podržava i Iran.

U listi zahteva cilja se i palestinski pokret Hamas, i zahteva se od Katara da bojkotuje ovu grupu.2 Međutim, ove arapske zemlje nisu se usudile da spomenu Hamas po imenu, jer postoji bojazan da to ne bi naišlo na odobravanje građana ovih zemalja, koji vide Hamas kao borce za slobodu, a ovakav zahtev Saudijske Arabije i Egipta bi procenili kao direktnu pomoć Izraelu. Iz tog razloga ovaj zahtev je formulisan kao bojkot onih grupa koje se nalaze na terorističkoj listi SAD.

Zemlje Zaliva insistiraju da svi ovi uslovi moraju biti ispunjeni da bi blokada Katara bila ukinuta, a rok ističe 4. jula.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://english.alarabiya.net/en/News/gulf/2017/06/24/UAE-minister-Qatar-leaked-the-Gulf-demands-instead-of-discussing-them.html  

  2. https://www.middleeastmonitor.com/20170624-gulf-states-target-hamas-through-siege-of-qatar/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.