Putin izjavio da je lakše protestovati u Rusiji

Putin izjavio da je lakše protestovati u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je proteste u Rusiji i na Zapadu. Po predsednikovom mišljenju, izražavanje protesta je u Rusiji „slobodnije i jednostavnije“. Takođe je primetio da je na Zapadu dobro izgrađen sistem za razbijanje protestnih akcija, i kao primer naveo rasterivanje protesta Occupy Wall Street u Njujorku.

Ako bi se poredila efikasnost razbijanja protesta Rusije i Zapada, neophodno je uzeti kao primer mitinge Komande Navaljnog održane 12. juna. Prema raznim izvorima, u ruskim gradovima bilo je privedeno oko 1700 ljudi (većinom u Moskvi i Petrogradu), otprilike koliko je bilo privedeno i 26. marta.

Privode se i komunisti. Članovi partije ROT FRONT Aleksandr Batov i Pjotr Tipakov privedeni su i uhapšeni 9. maja 2017.

Bez obzira na to što u zemlji saglasnost za održavanje mitinga ima obaveštajni karakter, u toj fazi se javljaju problemi u organizaciji protesta. Komunisti nisu uspeli 2015. godine da dobiju saglasnost za organizovanje Prvomajskog marša, zbog „preventivnih mera za obezbeđenje sigurnosti i antiterorističke zaštite mesta na kome marš treba da se održi“. U Gorkom i Moskvi je 2013. godine otkazana proslava 7. novembra jer „može da ometa pešake i automobile“.

Dešavalo se da budu otkazani protestni skupovi ne samo političkih partija, već i nestranačkih udruženja. U Novosibirsku je 22. aprila ove godine zabranjen skup protiv rasta komunalne takse, ovog puta za pranje spomenika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.