Vladimir Putin: Ekonomija Ruske Federacije i dalje zavisi od izvoza nafte i gasa

Vladimir Putin: Ekonomija Ruske Federacije i dalje zavisi od izvoza nafte i gasa

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je u „Direktnoj liniji“ da ruska ekonomija i dalje zavisi od svetskog tržišta sirovina. Podvukao je da kretanje cena nafte i gasa direktno utiče na funkcionisanje bankarskog sistema Ruske Federacije i odobrio politiku Centralne banke. Predsednik je podsetio i na antiruske sankcije zbog kojih je Rusija izgubila 50-52 milijarde dolara. Po predsednikovim rečima, Rusija je kroz istoriju često morala da živi pod sankcijama.

Posle uvođenja uzajamnih sankcija Rusije i zapadnih zemalja 2014. godine rukovodstvo zemlje proglasilo je zamenu izvoza robom proizvedenom u zemlji koja je trebalo da ublaži negativne posledice sankcija. Međutim, nije bilo moguće sprovesti program zamene izvoza. U novembru 2016. godine eksperti Svetske banke došli su do zaključka da je program zamene izvoza u Rusiji doživeo neuspeh. U izveštaju Svetske banke se kaže da je zamena izvoza „ispoljila samo neznatan uticaj na rast ekonomije i preraspodelu faktora proizvodnje“.

Sa sličnim ocenama istupaju i ruski zvaničnici. U maju 2016. godine član komiteta Dume za agrarna pitanja Jevgenij Ruljkov je izjavio da „za prethodne dve godine Rusija nije imala praktično nikakvog napretka u oblasti zamene izvoza“. Zamenica predsednika Komiteta Sovjeta Federacije za agrarno-prehrambenu politiku Irina Geht u februaru ove godine je izjavila da „ruska industrija mleka ne može da izađe na kraj sa zadacima zamene izvoza“. Javljaju se problemi sa krompirom i drugim poljoprivrednim kulturama. Ukratko, i ruski zvaničnici i strani investitori smatraju da je ubrzana zamena uvoza zakasnila i bila osuđena na neuspeh. To je navedeno u nedavnom istraživanju međunarodne revizorske i konsultantske kuće KPMG.

U međuvremenu, posle početka „direktne linije s Putinom“ ubrzan je pad akcija na ruskoj berzi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.