Vladimir Putin: Ekonomija Ruske Federacije i dalje zavisi od izvoza nafte i gasa

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je u „Direktnoj liniji“ da ruska ekonomija i dalje zavisi od svetskog tržišta sirovina. Podvukao je da kretanje cena nafte i gasa direktno utiče na funkcionisanje bankarskog sistema Ruske Federacije i odobrio politiku Centralne banke. Predsednik je podsetio i na antiruske sankcije zbog kojih je Rusija izgubila 50-52 milijarde dolara. Po predsednikovim rečima, Rusija je kroz istoriju često morala da živi pod sankcijama.

Posle uvođenja uzajamnih sankcija Rusije i zapadnih zemalja 2014. godine rukovodstvo zemlje proglasilo je zamenu izvoza robom proizvedenom u zemlji koja je trebalo da ublaži negativne posledice sankcija. Međutim, nije bilo moguće sprovesti program zamene izvoza. U novembru 2016. godine eksperti Svetske banke došli su do zaključka da je program zamene izvoza u Rusiji doživeo neuspeh. U izveštaju Svetske banke se kaže da je zamena izvoza „ispoljila samo neznatan uticaj na rast ekonomije i preraspodelu faktora proizvodnje“.

Sa sličnim ocenama istupaju i ruski zvaničnici. U maju 2016. godine član komiteta Dume za agrarna pitanja Jevgenij Ruljkov je izjavio da „za prethodne dve godine Rusija nije imala praktično nikakvog napretka u oblasti zamene izvoza“. Zamenica predsednika Komiteta Sovjeta Federacije za agrarno-prehrambenu politiku Irina Geht u februaru ove godine je izjavila da „ruska industrija mleka ne može da izađe na kraj sa zadacima zamene izvoza“. Javljaju se problemi sa krompirom i drugim poljoprivrednim kulturama. Ukratko, i ruski zvaničnici i strani investitori smatraju da je ubrzana zamena uvoza zakasnila i bila osuđena na neuspeh. To je navedeno u nedavnom istraživanju međunarodne revizorske i konsultantske kuće KPMG.

U međuvremenu, posle početka „direktne linije s Putinom“ ubrzan je pad akcija na ruskoj berzi.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.rotfront.su/%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%8D%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D1%84-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B5/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.