Posle „Direktne linije s Putinom“ devojku obolelu od raka prevezli u Moskvu

Darja Starikova, iz grada Apatita, obratila se Putinu na „direktnu liniju“ i požalila se na prekasno postavljenu dijagnozu. Umesto od raka, devojku su lečili od osteohondroze. Po nalogu ministra zdravlja Veronike Skvorcove, Starikova će biti prebačena u prestonički Onkološki institut „Gercen“, javljaju RIA „Novosti“.

Istražni komitet već je preuzeo svu medicinsku dokumentaciju iz ustanove u kojoj se devojka lečila.

Onkološke bolesti su među najrasprostranjenijima u svetu. U Rusiji, na primer, svake godine se dijagnostikuje rak kod pola miliona ljudi. Sto hiljada ljudi umre u roku od godinu dana od pojave bolesti. O tome je na konferenciji za novinare govorio Mihail Davidov, direktor Ruskog onkološkog naučnog centra „N. N. Blohin“. On je istakao da je jedan od osnovnih problema zakasnela dijagnoza: kod polovine obolelih rak se otkriva u trećem ili četvrtom stadijumu bolesti.

Pomoć vlade Darji Starikovoj je izolovan slučaj. Broj obolelih od raka u Rusiji pokazuje tendenciju rasta, u tom smislu što je u vezi sa opštim pogoršanjem životnog standarda. U tom kontekstu, 2015. godine vlasti su odlučile da zatvore nacionalni onkološki program, po kome je obnavljana medicinska oprema i nabavljani lekovi za obolele.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.rotfront.su/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%83%D0%BC-%D0%B2-%D0%BC%D1%83%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%B8%D0%B7-%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%89%D0%B8%D1%85-%D0%BE%D0%BD/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.