Masakr amazonskih domorodaca u ime divljeg rudarstva

Decembra 2016. godine, mediji su preneli vest o fotografijama brazilskog plemena sa kojim još uvek nije bio uspostavljen kontakt. Brazilski stručnjak za domorodačke narode Brazila, Žoze Karlos Meirelis (por. José Carlos Meirelles) je tim povodom rekao: „Nikada nisu stupili u kontakt sa bilo kime. Ne znamo kojim jezikom govore ni ko su. Srećom pa ne znamo. Kada budemo saznali, njihovi problemi će početi“.1

Njujork tajms prenosi daleko tragičniju vest koja potvrđuje Meirelisove reči. Brazilsko pravosuđe je otvorilo istragu o navodima o masakru 10 članova plemena koji su se našli na putu ilegalnim rudarima.

Istraga je pokrenuta nakon što su se rudari hvalili svojim zločinom u lokalu u blizini granice sa Kolumbijom. Koordinatorka državne agencije za domorodačka pitanja–Funai, Leila Silvia Burger Sotomajor, rekla je da se radilo o prilično sirovom razgovoru i dodala: „Čak su se hvalili da su tela isekli na komade i bacili ih u reku“.

Pablo Lus de Beltrand, tužilac koji radi na istrazi,izjavio je da se radi o drugom ovakvom slučaju ove godine. Prvi slučaj se dogorio u februaru i istraga je još uvek u toku.

Sara Šenker (Sarah Shenker) iz organizacije Survajval internašnal (Survival International) koja se bavi zaštitom prava domorodačkih naroda rekla je: „Ako istraga potvrdi izveštaje, radiće se o još jednom genocidnom masakru koji je direktna posledica neuspeha brazilske vlade da zaštiti izolovana plemena–nešto šta je garantovano Ustavom“.

Brazilski predsednik Mišel Temper koji je na vlast došao državnim udarom svrgnuvši predsednicu Dilmu, a potom sproveo niz neoliberalnih reformi, značajno je smanjio finansiranje organizacija za domorodačka pitanja: Funai je zatvorio 5 od 19 baza koje koristi za posmatranje i zaštitu plemena, a u ostalima je smanjio broj zaposlenih. Baze služe da se spreče invazije nelegalnih rudara i drvoseča, kao i da se uspostavi komunikacija sa plemenima. Jedna od tih baza se nalazi u zonama u kojima je počinjen zločin.

Predsednik Temer je od poljoprivrednih i rudarskih lobija tražio podršku da se u Kongresu spreči njegova istraga povodom korupcije, a zauzvrat izvršio ekonomske reforme u njihovu korist. Reforme se tiču uglavnom dugoročnog uklanjanja šuma i regulacija prava na zemljište.2

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.theguardian.com/world/2016/dec/22/photographer-shows-first-images-of-uncontacted-amazon-tribe 

  2. https://www.nytimes.com/2017/09/10/world/americas/brazil-amazon-tribe-killings.html 

One Response to Masakr amazonskih domorodaca u ime divljeg rudarstva

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.