Masakr u Las Vegasu nije “najsmrtonosnije masovno ubistvo u SAD”!

Foto: David Becker/Getty

Ovomesečni masakr u Las Vegasu, kada je ubijeno 58 ljudi, okarakterisan je od strane nekih američkih medija kao „najsmrtonosnije masovno ubistvo u istoriji SAD“.

Ovi navodi su, međutim, netačni.

Istorija SAD puna je slučajeva masovnih ubistava, a ovih pet sa mnogo većim brojem civilnih žrtava.

Kolfaks masakr, 1873. – Preko 100 Afroamerikanaca ubijeno je u Kolfaksu, Lujzijani, od strane organizovanih belačkih milicija.

Masakr kod Ranjenog Kolena, 1890. – Oko 300 Indijanaca pobijeno je od strane vojske SAD, među kojima oko 200 žena i dece. Dvadeset američkih vojnika zaradilo je Orden časti za ovaj masakr.

Masakr u istočnom Sent Luisu, 1917. – Tri hiljade belih radnika, plašeći se konkurencije od strane afroameričkih radnika, upucali su, linčovali i prebili na smrt preko 200 Afroamerikanaca. Policija, koja je pozvana da interveniše, pridružila im se.

Elejn masakr, 1919. – U periodu od 5 dana, beli farmeri i poljoprivredni radnici linčovali su i ubili 237 Afroamerikanaca. Niko nije odgovarao za ta ubistva, a suđeno je samo Afroamerikancima jer su u samoodbrani ubili 5 napadača.

Masakr u Tulsi, 1923. – Nakon lažne vesti da je jedan Afroamerikanac silovao belkinju, napadnut je jedan crnački kvart. Policija je rulji obezbedila oružje, nakon čega je ubijeno 300 Afroamerikanaca.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.huffingtonpost.com/entry/americas-deadliest-mass-shootings_us_59d5637de4b0b7a8e1bde79a

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.