EU dodelila Saharovu nagradu za slobodu misli venecuelanskoj opoziciji!

Foto: Andres Martinez Casares/Reuters

Evropski parlament dodelio je u četvrtak venecuelanskoj opoziciji Saharovu nagradu za slobodu misli, najprestižniju nagradu za ljudska prava u Evropi.1

Saopštenje koje je najavio Antonio Tajani, predsednik Evropskog parlamenta, pred plenarnom sednicom u Strazburu, više puta je prekinuto aplauzom.

“Danas podržavamo slobodu nacija da se bore”, rekao je Tajani. “Ovim izražavamo punu podršku Narodnoj skupštini Venecuele, jedinom demokratski izabranom parlamentu”.

“Vladajuća stranka ograničava vladavinu prava i ustavni poredak, a u martu 2017. godine Vrhovni sud je lišio demokratski izabranu Narodnu skupštinu zakonodavne vlasti”, kaže se u izjavi Evropskog parlamenta.

Zvanični dobitnik nagrade je “demokratska opozicija u Venecueli”, koju zastupa Narodna skupština zemlje i njen predsednik, Hulio Borhes. Gospodin Borhes će biti pozvan da dobije nagradu, uz koju će primiti i 50.000 evra, na ceremoniji u Strazburu ove godine.

Antonio Tajani se obavezao da štiti prava i slobodu mišljenja u Evropi i van nje. On je istakao da su istog dana u Turskoj oslobođena dvojica aktivista – delom zbog pritiska Evropske unije.2

“Želimo da ljudi koji se bore za ljudska prava ili slobodu mišljenja u bilo kojem delu sveta znaju da mogu da računaju na ovaj parlament”, rekao je Tajani.

Saharova nagrada nosi ime po Andreju Saharovu, sovjetskom fizičaru i političkom disidentu, a dodeljuje se svake godine od 1988.

Prošle godine Saharova nagrada dodeljena je Nadiji Murat i Lamiji Adži Bašar, dvema mladim pripadnicima naroda Jezida iz Iraka, za doprinos borbi protiv Islamske države.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.dailysabah.com/americas/2017/10/26/eu-awards-2017-sakharov-prize-for-freedom-of-thought-to-venezuelan-opposition  

  2.  https://www.nytimes.com/2017/10/26/world/europe/venezuela-opposition-sakharov-prize.html?partner=rss&emc=rss  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.