Trojica vojnika UN poginula, dvojica ranjena u Maliju

Foto: Reuters

Trojica vojnika Ujedinjenih nacija ubijena su, a dvojica su ranjena kada je aktiviran eksplozivni uređaj pored puta gde se kretao konvoj mirovnih trupa na severu Malija, saopštila je mirovna misija u ovoj zapadnoafričkoj državi.1

Misija je saopštila da je konvoj bio na misiji između severnih gradova Tesalit i Aguelhok oko 2.30 sati. (1430 GMT). Nije identifikovana nacionalna pripadnost poginulih.

“Žestoko osuđujem takva dela čiji je jedini cilj destabilizacija zemlje i nanošenje štete mirovnom procesu u Maliju”, rekao je šef privremene misije Koen Davidse.

Više od 80 pripadnika misije UN-a, poznatije pod nazivom MINUSMA, ubijeno je od 2013. godine u napadima militantnih grupa aktivnih na severu zemlje.

Operacijom „Serval“, Francuska je otpočela svoju vojnu intervenciju u Maliju 11. januara 2013. kako bi zaustavila napredak islamista ka južnom delu Malija. Tri dana kasnije Savet bezbednosti UN jednoglasno je podržao intervenciju, a u martu iste godine UN je poslao i Mirovnu misiju da stabilizuje stanje u zemlji.2

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.france24.com/en/20171026-mali-united-nations-minusma-blast-kills-peacekeepers-northern  

  2.  http://www.princip.info/2015/07/11/nepriznata-drzava-azawad-i-francuska-vojna-intervencija/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.