SAD proglašava Severnu Koreju terorističkom dok Kina ukida letove za Pjongjang

Dan nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp najavio da će opet lupiti etiketu Severnoj Koreji kao zemlje koja sponzoriše terorizam i uvesti dodatne sankcije protiv njene vlade i visokih službenika, kineska državna avio-kompanija Er Čajna (Air China) ukida sve letove za Severnu Koreju, prenosi Asošieted pres. Time će severnokorejska avio-kompanija Er Korjo (Air Koryo) biti jedini operater na liniji Severna Koreja—Kina.

Prema navodima AP-a, zvaničnik kineske avio-kompanije je izjavio da su letovi suspendovani zbog nezadovoljavajućeg poslovnog učinka. Naime, oni tvrde da se radi o slaboj potražnji za ovim letom.

Glasnogovornik Ministarstva spoljnjih poslova, Lu Kang, izjavio je da nema podataka o ukidanju letova, kao i da takva odluka može biti donesena na osnovu tržišnih zbivanja.

Podsetimo da je Kina podržala sankcije Ujedinjenih nacija koje je predložila SAD protiv Severne Koreje sa ciljem da ova zemlja napusti razvoj nuklearnog naoružanja. Kina je u septembru izbacila severnokorejske poslovne predstavnike  i naredila bankama da ne posluju sa severnokoreancima niti sa severnokorejskim kompanijama.

Ako nije u pitanju politički potez, onda je moguće da su sankcije nanele ekonomsku štetu Severnoj Koreji koja bi dovela do pada potražnje za letovima ka Kini. Ova avio-kompanija je smanjivala broj letova u proporciji sa rastućim političkim tenzijama sa Severnom Korejom.

Donald Tramp se pokazao voljnim da preuzme odgovornost za bilo koji znak zahlađivanja u odnosima između Kine i Severne Koreje. Hvalio se da je dobio garancije od kineskog predsednika Sija da će Kina nastaviti sa pomoći u izolaciji severnokorejske ekonomije.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.zerohedge.com/news/2017-11-21/chinese-airline-ends-flights-north-korea

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.