Francuski vozači i sindikati blokirali puteve zbog istočnoevropske konkurencije!

Foto: Jean-Pierre Clatot/AFP

Francuski vozači kamiona blokirali su saobraćaj na graničnim prelazima sa Italijom, Belgijom, Španijom i Nemačkom u znak protesta zbog propisa EU, za koje kažu da ne štite njihove poslove od jeftinije radne snage istočne Evrope.1

Vozači su blokirali tunel Frežus u Modanu, na granici sa Italijom, pre zore u utorak, sa oko 200 kamiona. Sa istim brojem kamiona organizovana je blokada na graničnom prelazu kod Rekema u Belgiji.

Demonstranti su puštili automobile da prođu, ali su zabranili prolaz svim kamionima, pa se saobraćajna kolona protezala čak 10 kilometara.

Takođe je prekinut saobraćaj na glavnoj autocesti od francuskog grada Lila do Genta u Belgiji. Slične akcije su se odvijale na prelazima za Nemačku, Španiju, i Luksemburg.

Protesti, koji su trajali nekoliko sati bili su “upozorenje za Evropu”, rekao je Paskal Gument iz sindikata CFTC. Francuski vozači nisu zadovoljni načinom na koji je njihov predsednik ponovo pregovarao o EU direktivi koja se bavi slobodnim kretanjem radnika unutar Evropske unije.

Tokom razgovora u oktobru, Emanuel Makron je postigao kompromis sa Briselom da smanji dužinu perioda zaposlenja stranih radnika na 12 meseci, uz mogućnost produženja radnog roka od pola godine na zahtev poslodavca. Međutim, pod pritiskom Poljske, Mađarske i Španije, sektor prevoza nije bio uključen u sporazum.

Pet sindikata kamiona je zatražilo sastanak sa Makronom u utorak kako bi razgovarali o tom pitanju, rekavši da se francuski vozači suočavaju sa nepravednom konkurencijom svojih jeftinijih kolega iz istočne Evrope, koji plaćaju porez i društvene troškove kod kuće i rade bez besplatnog obroka i smeštaja.

“Prevelike razlike u platama i uslovima ugrožavaju francuske firme i radnike”, rekao je Paskal Favre iz sindikata FO. “Kada vozači iz Poljske, Mađarske i drugde dolaze ovde da rade za duplo jeftinije od nas, mučimo se da zadržimo posao”, kaže Antoan Fatiga iz sindikata CGT.2

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.thelocal.fr/20171121/french-truckers-block-borders-to-protest-eastern-european-competition  

  2.  https://www.rt.com/news/410560-french-truck-protest-border/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.