Španski reperi osuđeni na 2 godine zatvora zbog teksta pesama

Španski reperi osuđeni na 2 godine zatvora zbog teksta pesama

Grupa „La Insurgencia“ (špa. pobuna) osuđena je za krivično delo „glorifikacije terorizma“ na dve godine i jedan dan zatvora uz novčanu kaznu od 4,800 evra i 9 godina zabrane rada u državnoj službi, kao i primanje bilo kakvih državnih stipendija ili subvencija.

Tužilaštvo tereti grupu da u svojim tekstovima sistematski hvale nelegalne organizacije poput GRAPO i KPŠ(r)1 kao i da pozivaju na rušenje demokratskog ustavnog poretka.

Grupa u svojim tekstovima kritikuje vladu i monarhiju navodeći da je vladajuća dinastija idejni naslednih Franka budući da je sam Franko imenovao kralja Huana Karlosa za nalsednika, kao i optužbe za državni terorizam tokom kojeg je ubijen niz političkih disidenata.

Saul Zajcev, jedan od članova grupe je u intervijuu izjavio da su reči pesama izvučene iz konteksta kao da se radi o političkom govoru na mitingu.

Tužilac je tražio kaznu od 2 godine i jedan dan. Kazne od 2 godine bez prethodnih osuda dopušta osuđenicima da izbegnu zatvor, međutim budući da se traži 2 godine i jedan dan, ta mogućnost ne postoji u ovom slučaju. Očigledno je da se traži najveća i najstroža kazna u procesu koji je jasno politički.

Isti tužilac je bio zadužen i za slučaj Altsasu u kojem je zatražio 375 godina zatvorske kazne za osumnjičene. Radi se o slučaju u kojem su pripadnici žandarmerije u civilu i van službe učestvovali u kafanskoj tuči sa baskijskom omladinom u mestu Altsasu u Navari. Baskijci se terete za krivično delo terorizma i mržnje.


  1. GRAPO je oružano krilo Komunističke partije Španije (rekonstruisana) odgovorne za niz napada na državne organe bezbednosti. Obe organizacije su ilegalizovane 2004. godine zakonom o partijama koje je ujedno eliminisalo i Batasunu, političko krilo ETA-e. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.