Španski reperi osuđeni na 2 godine zatvora zbog teksta pesama

Grupa „La Insurgencia“ (špa. pobuna) osuđena je za krivično delo „glorifikacije terorizma“ na dve godine i jedan dan zatvora uz novčanu kaznu od 4,800 evra i 9 godina zabrane rada u državnoj službi, kao i primanje bilo kakvih državnih stipendija ili subvencija.

Tužilaštvo tereti grupu da u svojim tekstovima sistematski hvale nelegalne organizacije poput GRAPO i KPŠ(r)1 kao i da pozivaju na rušenje demokratskog ustavnog poretka.

Grupa u svojim tekstovima kritikuje vladu i monarhiju navodeći da je vladajuća dinastija idejni naslednih Franka budući da je sam Franko imenovao kralja Huana Karlosa za nalsednika, kao i optužbe za državni terorizam tokom kojeg je ubijen niz političkih disidenata.

Saul Zajcev, jedan od članova grupe je u intervijuu izjavio da su reči pesama izvučene iz konteksta kao da se radi o političkom govoru na mitingu.

Tužilac je tražio kaznu od 2 godine i jedan dan. Kazne od 2 godine bez prethodnih osuda dopušta osuđenicima da izbegnu zatvor, međutim budući da se traži 2 godine i jedan dan, ta mogućnost ne postoji u ovom slučaju. Očigledno je da se traži najveća i najstroža kazna u procesu koji je jasno politički.

Isti tužilac je bio zadužen i za slučaj Altsasu u kojem je zatražio 375 godina zatvorske kazne za osumnjičene. Radi se o slučaju u kojem su pripadnici žandarmerije u civilu i van službe učestvovali u kafanskoj tuči sa baskijskom omladinom u mestu Altsasu u Navari. Baskijci se terete za krivično delo terorizma i mržnje.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!


  1. GRAPO je oružano krilo Komunističke partije Španije (rekonstruisana) odgovorne za niz napada na državne organe bezbednosti. Obe organizacije su ilegalizovane 2004. godine zakonom o partijama koje je ujedno eliminisalo i Batasunu, političko krilo ETA-e. 

Source: http://m.publico.es/politica/2023570/condenan-a-2-anos-y-1-dia-de-carcel-a-los-doce-raperos-de-la-insurgencia/amp

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.