Venecuela i Rusija uvode sopstvene digitalne valute

64303519 – concept of digital wallet and bitcoins on printed circuit board. gold bitcoins spill out of the curved smartphone. 3d illustration.

Samo dva meseca nakon Rusije, Venecuela je najavila uvođenje digitalne valute kao instrumenta međunarodne trgovine. Ovaj potez se može okarakterisati kao pokušaj da se zaobiđu sankcije ovim zemljama, kao i još jedan korak u udaljavanju od dolara.

Šta je uopšte digitalna valuta? Digitalna valuta ili kripto-valuta, tačnije, valuta koja je zasnovana blokčejn (eng. blookchain) tehnologiji, tj. nizu blokova čiju nepromenljivost garantuju kriptografski algoritmi, a predstavlja svima dostupan zapis svih novčanih transakcija.1 Blokčejn je decentralizovan i distribuiran, a to otežava mogućnost da se blokira i predstavlja glavnu karakteristiku koja omogućuje da se izbegne bilo kakav vid regulacije–dakle, omogućava slobodan tok transakcija i kapitala.

Ova tehnologija je postala popularna pojavom prve kripto-valute Bitkoina (eng. Bitcoin) koji je ovih dana dostigao vrednost od 11,000 dolara. Nepostojanje regulacije i relativna anonimnost koju nudi, načinio je Bitkoin sinonimom za pranje novca i kriminal.

Venecuelanska valuta će se zvati „petro“ a vrednost će mu biti garantovana zalihama nafte i dijamanata. Za razliku od ostalih digitalnih valuta ni venecuelanska niti ruska neće moći da se generišu, a njihovu vrednst će kontrolisate državne agencije. 2

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Blockchain 

  2. http://www.fort-russ.com/2017/12/russia-venezuela-launch-cryptocurrency.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.