Hrvatska pogranična policija i smrt šestogodišnje Madine Huseini

Foto: Emma Graham-Harrison/Guardian

Porodica Huseini, poreklom iz Avganistana, provela je godinu dana u Srbiji u nemogućstvu da nastavi put prema nekoj od zemalja EU, gde su nameravali da apliciraju za izbeglički status.

Kako piše britanski Gardian, razlog njihovog izbeglištva su pretnje smrću ocu porodice zbog saradnje sa avganistanskom policijom, opremljene i obučavane od strane NATO i EU.

Samo u avganistanskoj provinciji Helmand je za 15 godina ubijeno 18.000 policajaca.1

Kada su prošlog meseca do njih doprle vesti da je kontrola na hrvatskoj granici malo popustila, odmah su pošli na put. Uspeli su da pređu srpsko-hrvatsku granicu preko njiva kada ih je hrvatska policija pokupila i potrpala u kombi.

Normalna procedura prema zakonu EU nalaže da se izbeglice odvedu u lokalnu policijsku stanicu gde mogu aplicirati za azil. Međutim, kako navodi porodica Huseini, hrvatski policajci su ih odveli do obližnje pruge i zapovedili im da prate šine i tako se vrate u Srbiju.

Ali ne samo da su prekršili zakon, nego nisu ni upozorili porodicu Huseini da je pruga i dalje u funkciji, i da vozovi saobraćaju redovno. Iste noći, njihovu šestogodišnju ćerkicu Madinu pregazio je voz.

Preneli su je natrag do hrvatske policije, koja im nije dozvolila da je otprate u bolnicu, već su ih opet poslali prugom nazad u Srbiju. Telo devojčice su dopremili nekoliko dana kasnije.

Hrvatska policija se optužuje od grupa za ljudska prava za kršenje EU zakona pri nekoliko stotina slučajeva prislinog vraćanja izbeglica u Srbiju.2

Međutim, pitanje je koliko se takve akcije sprovode bez sinhronizacije sa Briselom, pošto se EU ne oglašava po ovom pitanju.

Upitani za slučaj šestogodišnje Madine Huseini, hrvatska policija je saopštila da ne snosi nikakvu odgovornost, kao i da porodica nije prešla hrvatsku granicu.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.tolonews.com/afghanistan/over-18000-police-officers-killed-helmand-15-years  

  2.  http://welcome.cms.hr/wp-content/uploads/2017/08/THE-SECOND-REPORT-ON-UNLAWFUL-AND-FORCED-PUSH-BACKS-OF-REFUGEES-FROM-THE-REPUBLIC-OF-CROATIA-.pdf  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.