Saopštenje povodom jednostranog proglašenja Jerusalima kao glavnog grada Izraela

Republika Srbija, Beograd, Cankareva 6; Matični broj: 28207891; PIB: 109630236; Tel:+381 63 8813783; Tekući Račun: 205-0000000241220-48; E-mail: [email protected]

Priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela od strane Donalda Trampa, predsednika Sjedinjenih Američkih Država, predstavlja nedopustiv šamar po obrazu čovečanstva i pucanj u temelje međunarodnog pravnog poretka.

Jednostrano proglašenje tog grada za glavni grad Izraela ima opasne i nesagleive posledice po mir na Bliskom Istoku. To je obesmišljavanje i svojevrstan atentat na višedecenijske mirovne napore i mogući mirovni sporazum prihvatljiv i Izraelcima i Palestincima uz grubo provociranje osećanja muslimana širom sveta. Ovakvim postupkom se ignoriše poznata činjenica, da i najmanja promena vezana za Jerusalim i njegovu teritoriju dovodi do sukoba i nasilja.

Mreža intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva – ogranak za Srbiju, sa žaljenjem konstatuje da se ovakvim postupcima promoviše bezakonje, intervencionizam i bahatost, naspram poštovanja sporazuma i odluka OUN, da se umesto jezika mira i slobode nameću rešenja koja ih potkopavaju.

Izražavajući razumevanje,  podršku i solidarnost sa palestinskim narodom, ukazujemo na neizostavan i neminovan nastavak mirovnih razgovora u duhu uzajamnog poštovanja i sa uverenjem da narod Palestine treba da smogne snage za izgradnju temelja suverene i nezavisne države koju zaslužuje, da živi i izgrađuje se u miru, gradi mostove međusobne saradnje sa svojim susedima, da izgradi državu koja jača vrednosti savremenih država sveta na osnovama jednakosti, tolerancije, nediskriminacije, vladavine prava, da brine o potrebama i interesima svog naroda.

Narod Palestine ima pravo na normalan život u slobodnoj zemlji stabilne i izvesne budućnosti kao što i građani Izraela imaju potrebu i pravo da žive u slobodi, a ne u strahu prema kojem ih vode jednostrana i provokativna rešenja.

Mreža za odbranu čovečanstva potvrđuje potpunu posvećenost međunarodnom pravu i principima mirnog rešavanja konflikata bez mešanja u tuđa unutrašnja pitanja i poziva vlade sveta da se uzdrže od primene jednostranih rešenja koja nisu u skladu sa međunarodnim pravom.

Beograd 14. decebar 2017.
PREDSEDNIK IO MOČ: Ratko Krsmanović

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.