Projekcija filma “Plavo srce – borba za poslednje divlje reke Evrope”

Već smo objavili jedan tekst na temu talasa izgradnje hidroelektrana u Srbiji i njihovog pogubnog uticaja na prirodu i lokalne zajednice, kao i kako ovo uništavanje čistih planinskih reka omogućuje investitorima profit koji svi građani Srbije plaćaju kroz račune za električnu energiju. U vezi sa ovim problemom, pozivamo vas na premijernu projekciju filma „Plavo srce – borba za poslednje divlje reke Evrope”.

Film će biti prikazan u Beogradu, 3. maja 2018. godine od 19 časova (početak programa 19:00, Projekcija filma 20:00) na priobalju kod Kule Nebojša, a nakon projekcije biće održana i kraća tribina na kojoj će aktivisti iz Srbije i regiona prodiskutovati o problemu uništavanja prirodnih reka na Balkanu, ali i odgovarati na pitanja posetilaca.

Dokumentarni film približava situaciju u vezi sa hidroenergijom širom Balkana, kako bi pokazao razmere uništavanja reka i ljudskih zajednica koje žive uz njih. Region Balkana je „plavo srce” Evrope, predeo bogat različitim kulturama, jezicima i istorijom, dom je za poslednje divlje reke evropskog kontinenta. Međutim, reke su u opasnosti zbog pomame na zaradu iz hidroelektrana, a više od 3000 hidroenergetskih objekata je planirano ili je u procesu izgradnje na poslednjim evropskim divljim rekama.

Međunarodne banke investirale su milione evra u štetne projekte koji za cilj imaju razvijanje industrije dobijanja električne energije iz malih hidroelektrana u čitavom regionu. Hidroenergija je jedan od „obnovljivih“ izvora energije koji umnogome doprinosi iščezavanju vrsta i njihovih staništa, masovnom raseljavanju ljudi i ima velikog udela u klimatskim promenama.

 

Ujedinjeni Ribolovci Srbije

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.