Raste broj boraca kolumbijskog FARC-a koji se povlače iz mirovnog sporazuma

Broj gerilaca koji su odlučili da se ne priključe mirovnom dogovoru koji je, sada već demobilisana, gerilska vojska Revolucionarne oružane snage Kolumbije – Narodna vojska (FARC-EP) postigla u Havani sa vladom Kolumbije, učetvorostručio se u odnosu na prvobitne procene od prošle godine, prenosi agencija Rojters.

Februara prošle godine, general kolumbijske vojske Alberto Hose Mehija je procenio da je 300 boraca napustilo sporazum potpisan krajem 2016. godine, a taj broj je sada porastao na 1200. Prema njegovim informacijama, preko 12.200 gerilaca se trenutno nalazi u procesu reintegracije u društvo.

Sama organizacija se pretvorila u politički pokret sa istim akronimom iako je značenje promenjeno: Alternativna revolucionarna snaga zajedničkog (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun), a na proteklim izborima dobila je veoma mali broj glasova.

Demobilizacija FARC-a je ostavila vakuum u kolumbijskoj džungli čime je otpočela borba za teritoriju između narkotrafikanata, ultradesničarskih paravojnih snaga i ELN-a, jedine preostale aktivne gerilske organizacije.

Razlog za napuštanje mirovnog procesa i pojava tzv. disidencije među bivšim gerilcima je prvenstveno nedostatak garancija za reintegraciju u društvo. Od potpisivanja sporazuma niz povratnika je ubijeno, a ostali su osuđeni na život na margini društva.

Prema saopštenju preostalih gerilaca od februara meseca ove godine, mirovni sporazum se smatra otvorenom izdajom; politički vrh organizacije se optužuje za saradnju sa režimom i život u luksuzu dok su demobilisani gerilci ostavljeni na milost i nemilost kolumbijske države.1

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://cedema.org/ver.php?id=7947 

Source: https://lta.reuters.com/article/topNews/idLTAKBN1GW2LL-OUSLT

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.