Iran odbacuje dolar i prelazi na evro i digitalni novac

Nakon što je SAD rešio da napusti tzv. dogovor P5+1 po pitanju razvoja nuklearne energije i islamskoj republici uvede nove sankcije, Iran je odlučio da sprovede kontra-mere. Kako prenosi agencija Sputnik, diplomatski izvor blizak Evropskoj Uniji je izjavio da će se u trgovini naftom sa Iranom koristiti samo evro, a dolar napustiti.

Evropski političari među kojima je visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Federika Mogerini, kao i predstavnici Engleske, Francuske i Nemačke postigli su sporazum sa Iranom o nastaku saradnje uprkos potezima Vašingtona. Predviđa nastavak ekonomskih veza kao i njihovo produbljenje.1

Kao što smo pominjali u više navrata, obacivanje dolara za trgovinu energetima, pogotovo naftom, ne znači samo simbolički čin i način da se zaobiđe ekonomska blokada, već i direktan udar na svetsku hegemoniju SAD-a koja se zasniva na dolaru kao svetskom sredstvu plaćanja.

Tome u prilog govori i vest koju prenosi ruska agencija Interfaks o namerama Irana da pređe na blokčejn (blockchain) tehnologiju i digitalni novac, te time zaobiđe SWIFT kao sistem plaćanja. Plan Irana je da uvede tehnologiju po ugledu na Venecuelu i Rusiju. Uvođenje ove tehnologije bi pratio i sporazum sa Rusijom o međusobnom plaćanju digitalnim novcem.2

Podsetimo, ova tehnologija onemogućava kontrolu protoka kapitala, te na taj način ekonomska blokada nema nikakvog efekta na isplate i uplate između dve zemlje.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://t.co/diHQOCMzQK 

  2. https://kriptokoin.in/iran-rusya-dolar-baskisindan-kripto-paralar-ile-kurtulmayi-planliyor/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.