SAD udarile prve sankcije Turskoj!

SAD udarile prve sankcije Turskoj!
Foto: Kevin Lamarque/ Reuters

Sjedinjene Države su u sredu uvele sankcije dvojici najviših zvaničnika u kabinetu turskog predsednika Tajipa Erdogana.1

Sankcije su zvanično uvedene zbog toga što Turska odbija da pusti na slobodu američkog sveštenika koji je optužen da je podržao pokušaj državnog udara protiv Erdogana pre dve godine.

SAD tvrde da su ministar pravde Abdulhamit Gul i ministar unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlu odgovorni za hapšenje Endrua Brunsona.

Međutim, izvesnije je da je Vašingtonu slučaj Endrua Brunsona samo paravan za obračun sa Ankarom povodom niza nesuglasica, od kojih je poslednja odbijanje Ankare da ispoštuje američke sankcije Iranu.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je stav Vašingtona “neprijateljskim” i najavilo je odmazdu.2

Brunson je optužen da je pomagao pristalicama Fetulaha Gulena, turskog klerika sa prebivalištem u SAD, u pokušaju sprovođenja vojnog udara. Turske vlasti ga takođe optužuju za veze sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

I sama najava sankcija prošle nedelje pomogla je da se turska lira u sredu pošalje na najniži nivo u odnosu na dolar.3

 


  1.  https://edition.cnn.com/2018/08/01/politics/us-turkey-sanctions/index.html  

  2.  https://www.bbc.com/news/world-us-canada-45036378  

  3.  https://www.reuters.com/article/us-turkey-security-usa-sanctions/u-s-imposes-sanctions-on-turkish-officials-over-pastors-detention-idUSKBN1KM5S9?feedType=RSS&feedName=topNews  

Leave a Reply

Your email address will not be published.