Francuska sprečava diplomate da putuju u Iran, navodeći kao razlog teroristički napad koji je Teheran planirao u Parizu!

Francuska sprečava diplomate da putuju u Iran, navodeći kao razlog teroristički napad koji je Teheran planirao u Parizu!
Foto: LBCI

Francuska je svojim diplomatama saopštila da odustanu od putovanja u Iran, citirajući kao razlog navodni plan terorističkog napada od strane Irana i sve gori odnos Teherana prema Francuskoj.

Francuske vlasti navode da je teroristički napad sprečen zahvaljujući presudnim obaveštajnim informacijama izraelskog Mosada. Mosad je dao ključne obaveštajne podatke Nemačkoj, Francuskoj i Belgiji o napadu, što je dovelo do hapšenja ćelije na čelu sa jednim iranskim diplomatom.1

Cilj bombaškog napada bio je navodno miting od strane iranske opozicione grupe u blizini Pariza, kojem je prisustvovao i Trampov advokat Rudi Đulijani.

I Holandija je proterala dvojicu iranskih diplomata iz ove zemlje. Holandija je pružila utočište Organizaciji narodnih mudžahedina Irana. Ta grupa je povezana sa Nacionalnim savetom otpora Irana u Parizu – blokom opozicionih grupa u egzilu koje se bore za svrgavanje iranske vlade.2

Francuska je do nedavno bila jedan od najjačih zagovornika spašavanja nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali je u međuvremenu povukla kompanije kao što su Total, PSA i Reno iz ove zemlje.

U međuvremenu, nastavljaju se vojne akcije kurdskih opozicionara protiv iranske Revolucionarne garde.3

 


  1.  https://www.haaretz.com/middle-east-news/iran/france-restricts-travel-by-diplomats-to-iran-citing-failed-bomb-plot-1.6428979  

  2.  https://www.middleeastmonitor.com/20180708-iran-condemns-deportation-of-its-diplomats-from-netherlands/  

  3.  http://www.basnews.com/index.php/en/news/middle-east/461369  

Leave a Reply

Your email address will not be published.