Ko su španski Žuti prsluci?

Nakon prvih uspeha pokreta Žutih prsluka, i građani  Španije pokušavaju da iskoriste momenat i da ponove francuski recept. Međutim ko promoviše ovaj pokret?

“Za trijumf naroda”, “Protiv korumpirane političke klase, finansijera i sluga sistema…”, kažu “nacional socijalisti” i traže “nacionalnu solidarnost protiv kapitala”. Radi se o pokretu Falange hunti nacional-sindikalističke ofanzive, kojeg je osnovao Hose Antonio Primo de Rivera, a koji je tokom frankističke diktature bio njen politički odraz.

Između ostalog, i fašistički pokreti bliski tzv. Socijalnom domu (Hogar Social) učestvuju u ovoj inicijativi. Socijalni dom je dospeo u žižu javnosti time što je pokrenuo kampanju solidarnosti isključivo za Špance.

U manifestu španskog pokreta se navodi da se radi o nepartijskom pokretu koji poziva na saradnju komuniste, anarhiste, fašiste, tradicionaliste itd. bez obzira kojem pokretu pripadaju, a potom navodi zahtev za zabranu politizacije pokreta.

Ovakav razvoj situacije uopšte ne iznenađuje nakon opšte ofanzive ultradesničarskih partija poput VOX-a koja se može iskoristiti kao odskočna daska za marginalizovane fašističke pokrete.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.