MOČ Srbija – Izjava povodom epidemije globalnih razmera

Republika Srbija, Beograd, Cankareva 6; Matični broj: 28207891; PIB: 109630236; Tel:+381 63 8813783; Tekući Račun: 205-0000000241220-48; E-mail: [email protected]

Epidemiološka situacija nalaže solidarnost, razboritost i udruživanje na svim nivoima

Mesecima se svet suočava sa pretećim izazovom nevidljivog neprijatelja zvanog “COVID 19”, koji je izazivao epidemiju globalnih razmera. U toku su beskrajne rasprave o posledicama ove smrtonosne kuge, kao i o ekonomskom uticaju „Covid 19“.

Mreža intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva – ogranak za Srbiju, upozorava – da do sada ne postoji pouzdanog odgovora na pitanje: Da li je „ COVID 19“ virus koji se javlja prirodnim putem? Da li ovaj virus dolazi iz jedne od organskih laboratorija i ima li karakter biološkog oružja? Da li su u uslovima preteće globalne epidemije održive blokade, sankcije, ograničavanje prava i kampanja protiv pojedinih zemalja i naroda , dok ceo svet pati od posledica epidemije? Da li su održivi zdravstveni sistemi motivisani ostvarivanjem profita privatne medicine, osiguravajućih društava i farmaceutskih kompanija?

Odgovori na ova i druga pitanja trebalo bi da budu preduslov za efikasne strategije u borbi protiv novonastale opasnosti sa kojima se suočava čovečanstvo. Odgovore prevashodno duguje Svetska zdravstvena organizacija kao posebna organizacija Ujedinjenih nacija. Međutim, ova globalna smrtonosna bolest je demistifikovala neodgovornost SZO, što proizilazi iz činjenice da je pretvorena u projekat globalnih milijardera koji diktiraju da ova međunarodna organizacija sprovodi njihove globalne ideje. Kao što Ujedinjene nacije nisu uspele, ili su samo delimično ostvarile ulogu u očuvanju mira, tako su i njene pod-organizacije, kao što je SZO, postale oruđe svetskog poretka u interesu globalnih milijardera. I pored toga što raspolažu resursima, nisu spremni da napuste politiku profita i surovog kapital-odnosa, ignorišući činjenicu da novonastala smrtonosna bolest ne poznaje razlike među ljudima, granice, klase, rase, nacije, religije, stare i mlade.

Predsednik SAD Donald Tramp je već na svojoj konferenciji za novinare od 17. marta 2020.g. uperio svoj prst optužbe protiv Kine, govoreći o “kineskoj epidemiji”. Nagovešten je i zahtev za naknadu štete od tri biliona dolara protiv kineske vlade. Tako je preteća smrtonosna bolest poprimila potencijal globalnog sukobljavanja, revanšizma i protivurečnosti.

Internacionalna solidarnost, kooperativnost i medicinska pomoć najugroženijim u svetu su dobili na važnosti. Zemlje sa iskustvom oslonjenim na besplatno javno zdravstvo su pokazale efikasnost svog sistema, kako u prevenciji, tako i u efikasnom zbrinjavanju obolelih, podizanju društvene svesti i pružanju pomoći širom sveta, za razliku od sistema koji se zasnivaju na zdravstvu kao profitnoj delatnosti.

Stoga, izgleda opravdanim ukazati na internacionalističku solidarnost i nesebičnu stručnu medicinsku pomoć zemalja, poput Kine, Kube i Ruske Federacije, čije prisustvo i neposredna akcija u žarištima bolesti ima neprocenljivu vrednost i doprinos u borbi za živote ljudi širom Planete.

Umesto ratnih pretnji, blokada i nametanja starateljstva manje jakim od strane moćnih, neophodno je da uz snagu i veličinu ide jednako moćna odgovornost za iznalaženje civilizacijskih rešenja, da se zaustavi preteća globalna epidemija.

Uz poziv za prestanak vojnih pretnji, Mreža intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva – ogranak za Srbiju, zahteva ukidanje svih sankcija i blokada kojima se krši međunarodno pravo i ograničava pristup humanitarnim zalihama, ekonomski i socijalni razvoj i suverenitet zemalja čije unutrašnje uređenje nije po volji globalnih tutora.

Epidemiološka situacija nalaže solidarnost, razboritost i udruživanje na svim nivoima radi otklanjanja posledica epidemije. Destruktivni efekti blokada i sankcija sa kojima su suočene pojedine zemlje poput Kube, Venecuele i Nikaragve, ogleda se između ostalog i u podrivanju napora koje ove zemlje ulažu u suočavanju sa globalnom epidemijom. Teško je poverovati da ove zemlje predstavljaju opasnost po mir i bezbednostbilo koga u svetu.

Stoga, pozivamo međunarodnu zajednicu, svetsku javnost, regionalne vlade latinoameričkog kontinenta i njihove institucionalne i pravne mehanizme da demistifikuju karakter i posledice blokada i sankcija prema ovim zemljama i donesu hitne mere za njihovo ukidanje.

Ćutnja međunarodnih faktora i medija pred okolnošću da je danas narod Kube, Venecuele i Nikaragve pretvoren u taoca globalnih imperija, predstavlja saučesništvo u ovom brutalnom nasilju nad zemljama i narodima koje se demokratskim sredstvima odupiru imperijalizmu i kolonijalizmu.

 

U Beogradu 9. april 2020. g.
PREDSEDNIK UO MOČ
Ratko Krsmanović

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.