Ne daju siromašnim zemljama prava intelektualne svojine na vakcinu za Kovid-19

Ne daju siromašnim zemljama prava intelektualne svojine na vakcinu za Kovid-19
EPR

Svetska trgovinska organizacija (WTO) raspravlja o predlogu za izuzeće vakcina protiv Kovida-19 od prava intelektualne svojine.1

Debata se održava na zahtev Indije i Južne Afrike, koje žele da pojačaju globalnu proizvodnju doza vakcina za borbu protiv pandemije koronavirusa. Ovu inicijativu podržava oko 100 zemalja i Svetska zdravstvena organizacija (WHO). Generalni direktor WHO, Tedros Gebrejesus, kaže da bi zeleno svetlo iz WTO učinilo vakcine, testove i tretmane za Kovid-19 “dostupnim svima po pristupačnoj ceni”.

Pored Indije i Južne Afrike, proizvodni kapaciteti postoje i u Bangladešu, Brazilu, Tajlandu i nekoliko zemalja Latinske Amerike.

Tokom diskusija na tu temu održanih poslednjih nedelja u WTO, protivljenje ovom predlogu izrazili su Kanada, SAD, EU, Švajcarska i Japan, ističući ogromne finansijske obaveze koje su preuzele farmaceutske kompanije. Te zemlje takođe insistiraju na tome da su oni koji su razvili vakcine u najboljem položaju da ih bezbedno proizvode u potrebnim količinama.2

Masovne kupovine vakcine od strane najbogatijih zemalja sveta ostavilo je više od 85% svetske populacije bez ikakvog načina da joj pristupe.

 


  1. https://www.france24.com/en/live-news/20201210-wto-wrangle-on-covid-vaccines-ip-idea  

  2. https://mronline.org/2020/12/17/canada-is-choosing-corporate-property-rights-over-the-health-of-billions/  

Leave a Reply

Your email address will not be published.