Gasovod Balkanski tok pušten u rad

Gasovod Balkanski tok pušten u rad
Novosti/V.N.

Gasovod “Balkanski tok” u Srbiji, kojim se doprema ruski gas preko Turske i Bugarske, a koji se proteže u dužini od 403 kilometara od Zaječara do Horgoša, zvanično je pušten u rad jutros u Gospođincima, kod Žablja.1

„Ovo je od presudnog značaja za dalji razvoj Srbije. Ovo je za nas od ogromnog značaja, za industriju i napredak srpske privrede i za sve stanovnike naše zemlje“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zvaničnom otvaranju gasovoda i zahvalio svima koji su radili na projektu.

Podsetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po teritoriji države. „Samo na to smo trošili 48 dolara, a sada će to koštati izmedju 12 i 14 dolara“, ukazao je Vučić i dodao da su to značajne uštede.

Kao povoljnu okolnost je ocenio to što će Srbija naplaćivati tranzitnu taksu, koja će pomoći u isplati troškova izgradnje gasovoda. „Ovo garantuje izvesniju i bolju budućnost. Ne znam kako će ići izmedju Rusije i Ukrajine oko trgovinskog sporazuma, ali Srbija je uz pomoć ruskih partnera uspela da osigura snabdevanje svoje teritorije“, naveo je Vučić.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko saglasio se da je izgradnjom ovog gasovoda obezbedjena energetska bezbednost Srbije. „Završen je najvažniji deo jednog od globalnih projekata naše zajedničke saradnje. Ovaj gasovod obezbediće stabilnost i samoj Srbiji. Daće mogućnost za dalji razvoj unutrašnje infrastrutkure i potpuno će biti obezbedjena energetska stabilnost i bezbednost i stabilnost isporuke energenata“, rekao je Harčenko.2

 


  1. https://rs.n1info.com/biznis/otvoren-gasovod-balkanski-tok-kroz-srbiju/  

  2. https://www.aa.com.tr/en/europe/serbia-receives-first-gas-from-turkstream-pipeline/2094199  

Leave a Reply

Your email address will not be published.