MOČ: Saopštenje povodom svrstavanja Republike Kube na spisak pokrovitelja terorizma

MOČ: Saopštenje povodom svrstavanja Republike Kube na spisak pokrovitelja terorizma

Mreža intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva – ogranak za Srbiju, izražava najdublje ogorčenje i kategorički se protivi diskriminatorskim merama odlazeće administracije Donalda Trampa, kojima se Republika Kuba svrstava u pokrovitelje terorizma. Iz obrazloženja američkog državnog sekretara Majka Pompea, ovakva odluka je rezultat tobožnje „namere da se uskrate Kastrovom režimu resursi koje koristi za ugnjetavanje sopstvenog naroda i da se suprotstavi njegovom malicioznom mešanju u pitanja Venecuele i ostatak zapadne hemisfere“.

Osim Kube, na američkoj listi sponzora terorizma trenutno se nalaze tri države: Sirija, Iran i Severna Koreja. Američka lista sponzora terorizma izlaže zemlje nizu brutalnih sankcija i ograničenja. Stoga su ove mere i akcije američke administracije u suštini akt terorističke prirode. Ovaj korak odlazeće Trampove administracije, predstavlja ishitreni spoljnopolitički salto koji dovodi u pitanje doslednost i prethodno postignute dogovore, što treba da brine ceo svet. Nedoslednost SAD, dvostruki standardi i nesposobnost za pregovore, već su postali opterećujući za međunarodne odnose i bezbednost u savremenom svetu.

Mreža za odbranu čovečanstva – ogranak za Srbiju, izražava svoju podršku i solidarnost sa plemenitim i hrabrim narodom Republike Kube, suočenim sa neljudskim ucenama i prisilom, ali rešenim da istraje u odbrani slobode, suvereniteta i nezavisnosti svoje zemlje.

U Beogradu, 13. januara 2021. godine

PREDSEDNIK UO MOČ

Ratko Krsmanović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.