Osovina otpora sprema zajednički odgovor na agresiju Izraela i NATO-a

RAHEB HOMAVANDI / REUTERS

Islamska konsultativna skupština Irana, objavila je u ponedeljak da priprema nacrt rezolucije „Ugovora o odbrani i bezbednosti osovine otpora“, s ciljem kolektivnog odgovora na svaki napad članica NATO-a i Izraela.

Poslanik u Islamskoj konsultativnoj skupštini Irana, Abu Trabi je u izjavi iranskoj novinskoj agenciji Fars naznačio da je u toku rad s ciljem prikupljanja potrebnih potpisa za stavljanje nacrta rezolucije na raspravu i glasanje.

Abu Trabi je naglasio da na nacrt rezolucije predviđa da kada Izrael napadne jednu od zemalja osovine otpora ili ako Izrael preduzme bilo kakvu akciju protiv neke članice, ostale države moraju da iskoriste sve moguće mere sa vojnog, ekonomskog i političkog aspekta da u potpunosti odvrate opasnost.
1

Ko čini Osovinu otpora?

„Osovina otpora“ odnosi se na politički savez između Irana, zvanične sirijske vlade na čelu sa Bašarom Al Asadom i libanske militantne grupe Hezbolah. Takođe deo ovog saveza su palestinski Hamas, pro-sirijske vladine milicije, iračke šiitske milicije i jemenski pokret Huti. Uprkos različitim ideologijama alijanse, na primer sekularnom Baatizmu i šiitskom islamizmu, oni zajedno rade kako bi se suprotstavili aktivnostima NATO-a, Izraela i Saudijske Arabije u regionu.
2

Liked it? Take a second to support Ljubomir Pejčić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.almasdarnews.com/article/iran-announces-axis-of-resistance-defense-treaty/?fbclid=IwAR3lr-zBbv3x9nkxBoIpd_ndtCAk018MVcAbS9LT_mk6qI0Jr-LMkchZtlY  

  2. https://www.foreignaffairs.com/articles/iran/2017-01-24/irans-axis-resistance-rises  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.