Bajden: Amerika se vratila, ujediniće svet u borbi za demokratiju

Joe Raedle/Getty Images/AFP
Govoreći o spoljnoj politici, Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da se “Amerika vratila”.1
 
Bajden, koji je podržavao ratove i vojne intervencije u Iraku, Jugoslaviji, Siriji i Libiji, juče je održao prvi govor na temu diplomatije i spoljne politike Sjedinjenih Država pod njegovom administracijom, istakavši da je jedan od globalnih izazova kojima Amerika treba da se suprotstavi i “nadolazeći autoritarizam”, koji problem će jedino biti rešen “saradnjom između nacija”.
 
“Mi to ne možemo sami. Moramo da počnemo sa diplomatijom ukorenjenom u najdragocenijim američkim demokratskim vrednostima: odbrani slobode, promociji mogućnosti, poštovanju univerzalnih prava i vladavine prava, tretiranju svake osobe dostojanstveno”, naveo je Bajden, dodavši da će američki narod prevazići probleme iz prethodnih godina i postati još odlučniji i spremniji da ujedini svet u odbrani demokratije.
 
Takođe je najavio da će SAD prekinuti svaki vid podrške ofanzivnim operacijama u ratu u Jemenu, uključiv i prodaju oružja, ali da Amerika nastavlja da pomaže i podržava Saudijsku Arabiju. S druge strane, za sada je obustavljeno povlačenje američkih trupa iz Nemačke, dok Amerika ne bude procenila “prikladan raspored vojnih snaga, usklađen sa njihovom spoljnom politikom i prioritetima nacionalne bezbednosti”.2
 
 
 
Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.cnn.com/2021/02/04/politics/biden-state-department-visit/index.html 

  2. https://www.aljazeera.com/news/2021/2/4/biden-reverses-trump-foreign-policy-in-state-department-speech 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.