Holandski državni program za usvajanje dece kao pokriće za trgovinu ljudima

AFP

Holandija obustavlja međunarodna usvajanja dece nakon što je vladina komisija otkrila da su neka deca ukradena ili kupljena od bioloških roditelja, prenosi Rojters.

Pritisak na komisiju izvršio je sve veći broj odrasle usvojene dece koja su počela da istražuju svoje korene i koja su u velikom broju slučajeva otkrila da su njihovi dokumenti sa rođenja falsifikovani ili ukradeni ili da je njihovo usvajanje bilo ilegalno.

Reč je o deci usvojenoj iz Bangladeša, Brazila, Kolumbije, Indonezije i Šri Lanke u periodu između 1967. i 1998. godine, prenosi Tanjug.

U nekim od najtežih slučajeva otkriveno je da su deca usvojena preko posrednika bila ukradena ili kupljena pod prinudom nad njihovim biološkim roditeljima.1

Istražni odbor utvrdio je da su holandski vladini službenici bili svesni nepravde i da su neki umešani u zloupotrebe, mada nisu pronađeni dokazi o podmićivanju.

Ministar za lokalnu zaštitu Sander Deker rekao je da su zvaničnici zakazali “okrećući pogled od zlostavljanja godinama”.

Jedna Holanđanka koja traži svoje rođene roditelje u Indoneziji rekla je za BBC da pozdravlja vladinu odluku, rekavši da je trenutni sistem podstakao trgovinu decom.

Vidia Astuti Boerma, 45, rekla je da se holandsko usvajanje među zemljama još uvek zasniva na postupku novčanog podsticaja i to motiviše trgovinu ljudima. Ana van Valen, suosnivač Fondacije “Mijn Roots”, koja pomaže usvojenoj deci da pronađu svoje biološke roditelje, kaže da su često nalazila isto ime majke na više papira za usvajanje. „Sumnjamo da je beba zamenjena ili su pruženi podaci netačni“, kaže ona.

Podaci Fondacije pokazuju da su glavne zemlje porekla dece koje su holandski parovi usvojili u periodu 1981-1992:

Šri Lanka – 2.972 dece

Kolumbija – 2.132

Indija – 1.517

Južna Koreja – 1.323

Indonezija – 1.2522

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.politika.rs/sr/clanak/472551/Holandija-obustavlja-medunarodna-usvajanja-vladina-komisija-otkrila-da-su-neka-deca-ukradena-ili-kupljena  

  2. https://www.bbc.com/news/world-europe-55982542  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.