Kineski TikTok zabranjuje razmetanje bogatstvom i luksuzom

Mia Folkers

Kineski Dujin sigurnosni centar uveo je posebne kategorije zabranjenog sadržaja na društvenoj mreži TikTok za korisnike koji žive u Kini.

Naime, aplikacija je u svojim smernicama navela da postoji šest vrsta sadržaja, uključiv i razmetanje bogatstvom, koje su zabranjene na društvenoj platformi, zato što predstavljaju nezdrave vrednosti.1

Ove izmene smernica su posledica stremljenja kineske vlade da onlajn prostor učini pozitivnijim i sadržajnijim.

Još neke od zabranjenih kategorija su obožavanje novca, ismevanje ili napadanje siromašnih, korišćenje maloletnika u videima koji promovišu luksuzne proizvode, i hvaljenje sopstvenim socijalnim statusom na neprimeren način.

Na listi su se takođe našla dva bitna ideološka zapadnjačka narativa: predstavljanje razvojnog puta “od blata do zlata” i, na primer, “vraćanje sa studija u inostranstvu da bi se promovisali proizvodi ili prevarili korisnici”.

Cilj ovih mera je promovisanje civilizovanog stila života, kao i izgradnja zdravije zajednice. “Promovisanje bogatstva zagađuje društvenu atmosferu i naročito je štetno za mentalno i fizičko zdravlje maloletnika”, navodi se u saopštenju.2

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.sixthtone.com/news/1006912/chinas-tiktok-is-banning-users-who-brag-about-their-wealth 

  2. https://export.shobserver.com/baijiahao/html/345658.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.