Nakon vojnih vežbi J. Koreje i SAD, Pjongjang optužen za provokaciju

Jung Yeon-je / AFP

Prema navodima Južne Koreje, Severna Koreja ispalila je dva neidentifikovana projektila u more, za koje se sumnja da su balističke rakete.1

Iako za sada ne postoje detaljna saznanja o tome šta je konkretno ispaljeno, Južna Koreja je navela da je vojska pojačala svoje osmatračke pozicije u bliskoj saradnji sa Amerikom.

Japanski premijer Jošihige Suga rekao je da su u pitanju balističke rakete. “Prošlo je godinu dana od kad su poslednji put lansirali projektil. Ovo je pretnja za mir i bezbednost nape zemlje i regiona, a predstavlja i kršenje rezolucije UN”, naveo je on.

Vlada Japana navela je da su projektili pali u more na 450km od granice njihove ekskluzivne ekonomske zone.

Ovo dešavanje usledilo je nakon zajedničkih vojnih vežbi američkih i južnokorejskih snaga, posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i njegovih navoda da je izuzetno važno da se Pjongjang denuklearizuje.

“Sjedinjene Države imaju ludačku teoriju o ‘pretnji Severne Koreje’ i njihova retorika denuklearizacije je bez osnova”, izjavio je Čoe Son Hui, zvaničnik severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova.2

Nakon kreiranja međunarodne atmosfere u kojoj je Severna Koreja bezrazložno antagonizovana od strane Amerike, ova država je pod vođstvom Kim Džong Una ostvarila ubrzan razvoj u nuklearnom naoružanju, te njihove rakete sada mogu da dosegnu svaku tačku kontinentalnog dela SAD.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://rs.n1info.com/svet/severna-koreja-lansirala-dva-projektila-sumnja-se-da-su-balisticke-rakete/ 

  2. https://www.channelnewsasia.com/news/asia/north-korea-fire-projectile-ballistic-missile-japan-sea-south-us-14484914 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.