Severna Koreja započela 2023. godinu ispaljivanjem balističkih raketa

Severna Koreja započela 2023. godinu ispaljivanjem balističkih raketa
KCNA via REUTERS

Vojska Južne Koreje je saopštila da je Severna Koreje u nedelju ispalila tri balističke rakete kratkog dometa u more. Ispaljivanje balističke rakete obavljeno je prvog dana 2023. i to sa područja glavnog grada Pjongjanga.

Raketa je preletela oko 400 kilometara pre nego što je pogodila zacrtani cilj u moru između Korejskog poluostrva i Japana.1

Severnokorejski vođa Kim Džong Un obećao je da će povećati proizvodnju nuklearnih bojevih glava i izgraditi snažniju interkontinentalnu balističku raketu, izvestili su u nedelju državni mediji signalizirajući produbljivanje animoziteta sa Sjedinjenim Američkim Državama, Južnom Korejom i njihovim saveznicima koji ih okružuju.

Kimova izjava na ključnom sastanku vladajuće stranke objavljena je nekoliko sati nakon što je Severna Koreja ispalila balističke rakete, i ušla u 2023. sa još jednom probom oružja nakon rekordnog broja ispaljenih raketa prošle godine.

„Trenutno uspostavljena situacija zahteva od naše zemlje da udvostruči naše napore da u velikoj meri ojačamo našu vojnu moć kako bismo zaštitili naš suverenitet, bezbednost i osnovni nacionalni interes kako bismo se izborili sa opasnim vojnim potezima SAD i drugih neprijateljskih snaga koje nas ciljaju“, rekao je Kim.

Takođe se navodi da je Kim naredio proizvodnju novog tipa interkontinentalne balističke rakete sa sposobnošću brzog, uzvratnog napada. Kim je takođe navodno rekao da Severna Koreja uskoro planira da lansira svoj prvi vojni špijunski satelit.2

 


  1. https://rs.n1info.com/svet/severna-koreja-novu-godinu-pocela-ispaljivanjem-balisticke-rakete/  

  2. https://www.reuters.com/world/asia-pacific/north-korea-fires-missile-new-years-day-yonhap-2022-12-31/  

Leave a Reply

Your email address will not be published.