Turska pristaje da povuče vojsku iz Sirije

Foto: Reuters

Turska je pristala da u potpunosti povuče svoje trupe iz severne Sirije nakon trojnih pregovora koji su održani u Moskvi u kojima su učestvovali Rusija i Sirija ranije ove nedelje, objavio je sirijski list Al-Watan.

Ministri odbrane tri zemalje sastali su se u sredu u Moskvi prvi put od početka sirijskog sukoba 2011. godine. Prema izvoru lista u Damasku, pregovori su rezultirali „pristankom Turske da u potpunosti povuče svoje trupe sa sirijskih teritorija koje zauzima na severu zemlje“.

Ankara i Damask su takođe izrazili zajednički stav da su kurdske milicije u Siriji (YPG), koju Turska povezuje sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), „agenti Izraela i SAD i da predstavljaju ozbiljnu pretnju i Turskoj i Siriji .”1

Rusija, Turska i Sirija će formirati specijalnu trilateralnu komisiju kako bi osigurali poštovanje sporazuma postignutih u Moskvi.

U Moskvi je Turska „naglasila da poštujemo teritorijalni integritet i suverena prava Sirije i da je naš jedini cilj borba protiv terorizma“, uključujući PKK/YPG i ISIL ili ISIS“.

Ankara i Damask su se složili da nastave razgovore o produbljivanju pomirenja. Sugerisano je da bi ti pregovori čak mogli da rezultiraju zajedničkom antiterorističkom operacijom u kojoj bi učestvovale dve zemlje.

Sirijska strana je ranije okarakterisala sastanak u ruskoj prestonici kao „pozitivan“, dok je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su razgovori vođeni na konstruktivan način.2

 

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.middleeastmonitor.com/20230101-turkiye-agrees-to-withdraw-military-from-northern-syria-following-tripartite-reconciliation-talks/  

  2. https://tass.com/world/1558125  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.