Najskorije ubistvo afroamerikanca u SAD pokrenulo proteste

Kerem Yucel | AFP | Getty Images
U Sjedinjenim Američkim Državama izbili su novi protesti nakon još jednog ubistva Afroamerikanca od strane policije.1 
 
Naime, nakon što se opirao hapšenju i nakon pokušaja bekstva policajci iz Mineapolisa pokoračili su svoja ovlašćenja i umesto elektrošoka, dvadesetogodišnjeg Dontija Rajta su upucali pištoljem usmrtivši ga na licu mesta.
 
Ubrzo nakon okupljanja nekoliko stotina demonstranata, policija je počela da ih gađa suzavcima, gumenim mecima i šok bombama. Demonstracije su se dešavale tokom nedelje i u ponedeljak i do sada je prijavljeno da ima bar troje povređenih demonstranata, dok su uništena dva policijska automobila.2 
 
Iz ogranka NVO Američke unije za građanske slobode u Minesoti zahtevaju da još jedna nezavisna agencija istraži situaciju i zatražili su hitno objavljivanje svih video snimaka pucnjave. Organizacija je iskazala „duboku zabrinutost zbog toga što se čini da je policija ovde koristila suzavac i dimne bombe kao izgovor za preventivno zaustavljanje protesta, nešto što policija prečesto zloupotrebljava kako bi se borila protiv protesta Afroamerikanaca“.
 
Kako bi sprečio dalje proteste, gradonačelnik Mineapolisa je u ponedeljak proglasio vanredno stanje i uveo policijski čas.
 
Podsećamo da se na samo 15 kilometara od ubistva Dontea Rajta upravo sprovodi suđenje Deriku Šovinu za ubistvo Džordža Flojda.

 

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.cbsnews.com/live-updates/daunte-wright-killed-police-brooklyn-center-minnesota-protests-second-night/  

  2. https://www.cnbc.com/2021/04/12/police-fire-tear-gas-at-protesters-after-officer-fatally-shoots-man-near-minneapolis.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.