Doneta odluka u slučaju Džordža Flojda: policajac Derek Šovin kriv za ubistvo!

Kerem Yucel, AFP

Posle višesatnog većanja koje je počelo u ponedeljak, 19. aprila i nastavilo se tokom utorka, porota koja je tokom 3 nedelje slušala izlaganja povodom optužbe da je policajac Derek Šovin ubio Džordža Flojda, držeći mu koleno na vratu preko 9 minuta, dok Flojd nije izdahnuo, donela je odluku da je Šovin kriv po svim tačkama optužnice.

Tokom suđenja, tužilaštvo je u više navrata apelovalo na porotu da “veruje svojim očima” i da su stvari “tačno onakve kakve su pomislili da jesu kada su prvi put pogledali video”.

“Ovo nije bilo obavljanje policijske dužnosti. Ovo je bilo ubistvo”, rekao je javni tužilac Stiv Šlajher.1

Odbrana policajca Dereka Šovina je, s druge strane, tvrdila da je Flojd preminuo “zbog upotrebe metamfetamina, opiranja policajcima i srčanih problema”, a ne zato što mu je okrivljeni klečao na vratu 9 minuta i 29 sekundi.

Derek Šovin nije svedočio pred sudom, ali su njegovi advokati tokom suđenja objasnili poroti da je sila koja je primenjena bila “neprivlačna, ali prikladna”, kao i da je okrivljeni bio “dekoncentrisan neprijateljski nastrojenom grupom ljudi koja se okupila oko lica mesta”.

Džordž Flojd, za koga je policija sumnjala da je pokušao da iskoristi falsifikovanu novčanicu od 20 dolara u obližnjem supermarketu, ubijen je na trotoaru, sa lisicama na rukama i, kako je istraga pokazala, ukupno 27 puta je rekao da ne može da diše, pre nego što je ubijen.2

Njegova smrt dovela je do masovnih protesta zbog policijske brutalnosti prema Afroamerikancima širom Sjedinjenih Država, koji su se ponovo rasplamsali nakon još jednog u nizu ubistava, ponovo u Mineapolisu gde je ubijen i Flojd, kada je kao žrtva policijske brutalnosti život izgubio Donte Rajt.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.cnn.com/2021/04/20/us/derek-chauvin-trial-george-floyd-deliberations/index.html 

  2. https://www.voanews.com/usa/race-america/us-jury-deliberates-trial-officer-charged-killing-george-floyd 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.