Human Rights Watch optužila izraelski režim za aparthejd

Human Rights Watch optužila izraelski režim za aparthejd
Reuters

Američka nevladina agencija Human Rights Watch optužila je Izrael za aparthejd i progon Palestinaca.1 

U poslednjem izveštaju na 213 strana ova organizacija je opisala zločine protiv čovečnosti, kršenje ljudskih prava i diskriminaciju nad lokalnim arapskim stanovništvom. Kako se navodi u izveštaju Izrael sprovodi diskriminatorsku politiku u cilju “održavanja dominacije Izraelaca u odnosu na Palestince”.

„Zakoni, politike i izjave vodećih izraelskih zvaničnika jasno pokazuju da je cilj održavanje jevrejsko-izraelske kontrole nad stanovništvom, političkom moći i zemljom“, dodaje se. “U težnji za ovim ciljem, izraelske vlasti različitim intenzitetom su oduzimale, zatvorile, nasilno odvojile i potčinile Palestince na osnovu njihovog identiteta. U određenim oblastima … ta lišavanja su toliko ozbiljna da predstavljaju zločine protiv čovečnosti, aparthejd i progon“.2 

Izvršni direktor Kenet Rot izjavio je da su “milionima Palestinaca oduzeta osnovna ljudska prava samo zato što su Palestinci”.

Predsednik Palestine Mahmud Abas podržao je izveštaj.

“Hitno je potrebno da međunarodna zajednica interveniše, uključujući i to da njihove države, organizacije i kompanije ne doprinose ni na jedan način ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti”, izjavio je Mahmud Abas.

 


  1. https://www.reuters.com/world/middle-east/human-rights-watch-accuses-israel-apartheid-crimes-against-palestinians-2021-04-27/  

  2. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-56898864  

Leave a Reply

Your email address will not be published.