Ziđin ispunio zahteve u vezi zagađenja reke Pek

Turistička organizacija Kučevo

Kompanija „Zijin Copper Serbia“ sprovela je naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, saopšteno je danas iz te kompanije.

Radna grupa Vlade Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek i inspekcijski tim proverili su 29. aprila da li je Rudnik bakra Majdanpek ispunio sve zahteve vezane za eliminisanje uticaja na kvalitet vode u reci Pek.

„Konstatovano je da je kompanija „Zijin Copper Serbia“ realizovala naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, ali i da kompanija preduzima niz drugih mera sa ciljem da smanji uticaj svoje aktivnosti na životnu sredinu i korak po korak reši nagomilane nasleđene probleme u ovoj oblasti. Kompanija je dobila i pohvalu za realizaciju projekta koji nije bio deo naloženih mera, a odnosi se na povraćaj 95 odsto procesnih voda iz filtraže u pogon flotacije majdanpečkog rudnika“, navode u Ziđinu.1

Kompanija je očistila i revitalizovala postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradila nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih, zamuljenih voda, kao i za perionicu teških i drugih vozila.

Iako to nije bilo predviđeno naloženim merama radne grupe, kompanija je sprovela čišćenje od materijala koji se decenijama taložio u koritu reke Mali Pek, i to u delu koji nije u rudničkoj zoni, a u dužini od skoro 300 metara. Kompanija je prihvatila i obavezu da izgradi još jedan dodatni taložnik, kako je sugerisano prilikom kontrolnog nadzora, a i obezala se da sprovodi redovna ispitivanja i vođenje dnevnika o kvalitetu otpadnih voda, navode u ovoj kompaniji.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović izjavio je da želi da Ziđin bude primer da rudarstvo u Srbiji može da bude zeleno, jer je to osnovni smisao napretka kada je ova industrijska grana u pitanju.

„Ne rudarstvo po bilo koju cenu, već ono koje može da bude održivo i koje mora da bude zeleno i u saglasju sa zakonima prirode i zakonima zaštite životne sredine“, naglasio je Milijanović.

Predstavnici Ziđina naveli su da će dosledno i striktno sprovoditi mere inspekcijskog tima, ali i da će kontinuirano raditi u oblasti zaštite životne sredine.

Problemi istorijskog nasleđa će, kako su obećali, biti rešavani korak po korak do konačne zamisli “da vode budu bistrije, a planine zelenije”.2

Zagađenje reke Pek nije otpočelo od kada je kompanija Ziđin preuzela Rudnik bakra Majdanpek, već je u pitanju nasleđen problem koji je bio prisutan decenijama unazad. Tako je tokom 2017. zagađenje reke Pek izazvalo veliko negodovanje građana Kučeva. 

Rudnik bakra Majdanpek, kao nusproizvod proizvodnje bakra i ostalih metala iz rude ima svoju jalovinu. Postoji rezervoar za skladištenje iste, ali rezervoar je prepunjen i da ne bi došlo do njegovog pucanja, RBMa deo jalovine pušta da istekne u Pek, da bi se napravilo mesta za nove količine jalovine.

„Osamdesetih godina prošlog veka bilo je istih ovakvih problema, ali u manjem obimu. Devedesetih godina, kad je bio smanjen obim proizvodnje u RBM-u, je bilo mnogo bolje. Uopšte jalovinu nistu ispuštali u Pek. Kad je rudnik ponovo krenuo sa većim obimom proizvodnje, eto problema“ izjavili su su meštani Kučeva3

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://istmedia.rs/zidjin-ispunio-sve-zahteve-inspekcijskog-tima-u-vezi-sa-rekom-pek/  

  2.  https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=05&dd=06&nav_id=1853150  

  3.  http://www.tpknews.com/stanovnici-kuceva-piju-zatrovanu-vodu-nadlezni-cute/#sthash.Dpag2wu5.9hmVGOQj.dpbs  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.