BAP: Beli vladari Haitija su progovorili o političkoj budućnosti zemlje

Dieu Nalio Chery/AP

Crni savez za mir (Black Alliance for Peace) osuđuje bahatost i nezakonitost izjave specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Haiti, Helen La Lime, da će premijer Haitija Klod Džozef biti novi predsednik, samo jedan dan nakon atentata na predsednika Žovenela Mojza.

Odluka je najavljena novinarima nakon što je sazvan sastanak Veća sigurnosti UN-a iza zatvorenih vrata na Haitiju. Ali BAP pita: Ko je dao specijalnom izaslaniku Ujedinjenih nacija moć da donese takvu odluku u ime naroda Haitija?

Ovo zvuči kao igra iz stare knjige o promeni režima. 

BAP je zabrinut zbog političke situacije koju su Sjedinjene Države stvorile podržavajući diktaturu na Haitiju koja podseća na trenutak kada su Sjedinjene Države počele sa kolonizacijom pretežno afričke/crne zemlje nakon atentata na predsednika Haitija, Vilbruna Sema, 1915. godine.

“Crni savez za mir ostaje nepokolebljiv u svom pozivu protiv strane intervencije i okupacije Haitija”, kaže Žemima Pjer, koordinator BAP-a za Haiti i Ameriku. “Pozivamo sve antiimperijalističke i crne internacionalističke snage da stanu uz narod Haitija i suprotstave se američkim i evropskim intervencijama raspoređenim pod maskom ‘Odgovornosti za zaštitu’.”

Ono što Haitiju treba je autentični nacionalni suverenitet i samoopredeljenje.

“Kada ljudi kažu da je Haiti najsiromašnija zemlja zapadne hemisfere, ne shvataju da su panevropske kolonijalne sile te koje Haiti drže svezanih ruku na leđima”, kaže nacionalni organizator BAP-a Adžamu Baraka. “Kažemo da je isteklo vreme belih zapadnih sila koje uzrokuju razaranje na globalnom Jugu.“

Ubrzo nakon što su Demokrate uništile svaku mogućnost da Donald Tramp ostane na vlasti van svog mandata, Bajden je stupio na dužnost i odmah pružio podršku Mojzeu da ostane na vlasti i nakon isteka mandata 7. februara. Ta odluka pokrenula je hiljade Haićana koji su protestovali na ulicama iz nedelje u nedelju.

“Haićanski narod je jasno razumeo da iza toga stoje Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije i Organizacija američkih država“, kaže Kris Bernadel, član BAP-ovog odbora za Haiti i Ameriku. “Tokom ovih masovnih protesta pozvali su sve ove zapadne sile da napuste Haiti.“

Iako je Bajden tokom kampanje za predsednika izrazio podršku crnim životima i demokratiji, istinska podrška značila bi okončanje mešanja SAD-a u poslove Haitija. Ovaj atentat oslobađa administraciju Bajden-Haris sramote zbog toga što mora da pomiri kontradikciju između pretvaranja da poštuje živote crnaca i demokratije i podrške diktatoru koji je vladao nakon završetka mandata 7. februara.

Zbog toga za BAP nije važno ko je povukao okidač da ubije Mojzea jer su panevropske kolonijalno-kapitalističke sile odgovorne za patnju naroda Haitija.

BAP se energično protivi svim stranim institucijama i strukturama koje intervenišu na Haitiju. Haićanskom narodu mora biti dozvoljeno samoopredeljenje i rešavanje unutrašnje političke situacije bez mešanja.

Prevod originalnog saopštenja: Princip Info

Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.