Gradonačelnik Majamija poziva na bombardovanje Kube po ugledu na Kosovo

EFE/Martín Alipaz

Gradonačelnik Majamija Frensis Suarez u utorak je sugerisao da bi SAD trebalo da “istraže opciju vazdušnih napada” na Kubu.1

“Ono o čemu bi sada trebalo razmišljati je koalicija potencijalne vojne akcije na Kubi”, rekao je Suarez, čiji je otac rođen na Kubi. On je ukazao i na američke intervencije u Panami i na Kosovu kao na potencijalne modele koje treba slediti.

Komentari gradonačelnika Majamija usledili su nakon manjih, antivladinih protesta na Kubi i masovnih, provladinih mitinga koji su podržali vladu Kube i njenu antiimperijalističku poziciju.

Antivladini demonstranti protestuju protiv siromaštva izazvanog ekonomskom krizom na Kubi, ali su se brzo nakon otpočinjanja protesta pojavile sumnje u njihovu autentičnost, budući da su odmah dobili podršku američkih medija2 kao i predsednika SAD3, pri čemu su protestanti prećutkivali činjenicu da su siromaštvo i loše ekonomsko stanje na Kubi uzrokovani američkim poluvekovnim embargom, koje planski guši privredu ove države i koji konstituiše ratni zločin.

Govoreći o protestima, u očiglednoj nameri da kreira podršku za još jednu u nizu intervencija, predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je “Kuba propala država” i nazvao je komunizam “propalim sistemom”.

“Komunizam je propali sistem — univerzalno propali sistem. I ne vidim socijalizam kao veoma korisnu zamenu. Ali to je druga priča”, naveo je Bajden.

S druge strane, društveni pokreti Bolivije počinju da se mobilišu ispred ambasade SAD u La Pazu u znak solidarnosti sa kubanskim narodom i u odbranu Kubanske revolucije.4

Bolivijski demonstranti nosili su natpise “Dosta! 60 godina blokade Kube od strane SAD”, “Kuba DA, Jenkiji NE” i “Jebi se, Gringo”.5

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.businessinsider.com/miami-mayor-says-us-should-consider-air-strikes-against-cuba-2021-7 

  2. https://www.nytimes.com/2021/07/14/opinion/international-world/cuba-protests-freedom.html 

  3. https://www.cnn.com/2021/07/15/politics/cuba-communism-biden/index.html 

  4. https://twitter.com/KawsachunNews/status/1415475991099629569?s=19 

  5. https://contrainformacion.es/cuba-si-yanquis-no-desde-bolivia-apoyan-al-estado-cubano/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.