Penzionisani tajvanski general poručio vojsci da zbaci vlast i preda se Kini

Ango Gao YouTube Screenshot

Tajvanski političari i pravni stručnjaci pozivaju na istragu protiv penzionisanog generala zbog izdaje, nakon što je postavio video u kojem poziva vojsku da zbaci demokratski izabranu vladu i preda se Kini kada dođe “Dan D”.1

Nakon što su slučajevi virusa COVID-19 dramatično skočili na Tajvanu, penzionisani general Ango Gao (Kao An-kuo) objavio je video2 6. juna, u kom je naveo da je porast broja slučajeva koronavirusa na Tajvanu rezultat toga što je Demokratska progresivna stranka (DPP) blokirala uvoz vakcina na izvoru i “pokušala da iskoristi vakcinu za iznuđivanje novca za glasove”.

On je optužio tajvansku vladu za klevetanje Kine i “zlonamerno odbacivanje vakcine sa kopna”.

Gao je za novu epidemiju i smrtne slučajeve okrivio tajvansko odbacivanje kineskih vakcina i istakao da će, ako se dozvoli DPP-u da nastavi sa svojim “budalastim postupcima”, Tajvan biti sveden na “pakao na zemlji”.

Istakao je da je Tajvan izgubio vojnu prednost osamdesetih godina i da je kineski ekonomski bum doveo do velikog napretka u svojoj vojnoj snazi. Naveo je i da Kineska komunistička partija više nije verzija viđena pedesetih i šezdesetih godina i pozvao “braću iz tri oružane službe” da pokažu “lojalnost i poštovanje” Kini.

On je dodao da je “pravo vreme” da generali koji predvode tri ogranka tajvanske vojske “ustanu i postave stvari na svoje mesto”.

Gao je pozvao tajvanske generale da se pobune “zarad nacionalne pravednosti” i da “spasu narod Tajvana od previranja”.

“Kada dođe Dan D, tajvanski generali moraju da reaguju tako što će svrgnuti ovaj DPP lanac prevare u jednom naletu”, rekao je Gao. Dalje, vojska bi, prema mišljenju generala u penziji, trebalo da se poveže sa prokineskim frakcijama koje zagovaraju ujedinjenje, kako bi se “završila istorijska sveta misija ujedinjenja Kine”.

Tajvanski zvaničnici tvrde da je pozivanjem na zbacivanje tajvanske vlasti i ujedinjenje sa Kinom, penzionisani general prekršio Zakon o nacionalnoj bezbednosti, kao i Krivični zakon.3

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.taiwannews.com.tw/en/news/4261383?fbclid=IwAR3mLqTwanDaXjALUOxezp6RVOBenejT7jDN2yyWNspjc_16217Ual0-H70 

  2. https://youtu.be/L4EmWYqM1_A 

  3. https://tw.news.yahoo.com/%E9%9B%A2%E8%AD%9C-%E9%80%80%E5%B0%87%E9%AB%98%E5%AE%89%E5%9C%8B%E7%AB%9F%E5%96%8A%E8%A9%B1-%E6%8A%95%E5%85%B1%E5%8F%9B%E5%9C%8B-%E7%B6%A0%E5%A7%94-%E5%8F%9B%E5%9C%8B%E7%BD%AA-061455539.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.