Domovina ili smrt: Kuba još jednom zasijala na Olimijadi sa 15 medalja

 

Getty Images

 
Nastup kubanskih sportista koji su učestvovali na olimpijadi u Tokiju i osvojili ukupno 15 medalja izaziva divljenje i ponos.
 
Ostavljajući iza sebe mnogo veće zemlje sa bogatom sportskom tradicijom, mala socijalistička Kuba sa 11 miliona stanovnika zauzela je 14. mesto na listi olimpijskih medalja osvojivši sedam zlatnih, tri srebrne i pet bronzanih medalja.
 
Naravno, ovo nije prvi put da Kuba odlično nastupa na Olimpijskim igrama; Mnogo decenija, uprkos genocidnoj ekonomskoj, trgovinskoj i finansijskoj blokadi koju su nametnule Sjedinjene Države, Ostrvo revolucije trijumfovalo je na više olimpijada.
 
Godine 2004. u Atini, Kuba je zauzela 11. mesto sa ukupno 27 medalja. Godine 2008. u Pekingu, Fidelova zemlja je postavljena na 19. mesto sa osvojenih 30 medalja, dok je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Kuba zauzela 16. mesto sa 15 medalja.
 
Vredi napomenuti da je, na osnovu ukupnog broja medalja osvojenih na Letnjim olimpijskim igrama, Kuba druga, posle Sjedinjenih Država, na celom američkom kontinentu sa 241 medaljom (85-71-85). To znači da Kuba ima više olimpijskih medalja nego velike latinoameričke zemlje, poput Brazila (150), Meksika (73) i Argentine (77), dok je Ostrvo revolucije na prvom mestu među španskim govornim područijem, nadmašujući Španiju (167 medalja).
 
Velika sportska tradicija Kube proizvod je Revolucije 1959. i kasnije socijalističke izgradnje. Budući da su kao jedini sponzor brinuli o socijalističkoj državi i bili daleko od sirena komercijalizacije, kubanski sportisti su bili i ostali ambasadori kubanskog naroda i kubanske revolucije.
 
Odličan primer bio je legendarni bokser Teofilo Stevenson koji je sedamdesetih godina prošlog veka dobio ponudu od 5 miliona dolara od SAD da postane “profesionalac” i bori se protiv tadašnjeg šampiona Muhameda Alija. Njegov izvanredan odgovor je oličenje dostojanstva i patriotizma: “Šta je pet miliona dolara naspram ljubavi osam miliona Kubanaca?“.
 
Prevazilazeći ogromne poteškoće, kontinuirani ekonomski, politički i medijski rat američkih imperijalista, kubanska zastava ponosno se vijorila u Tokiju. I ako postoji nešto što pamtimo, osim 15 medalja koje su osvojili kubanski sportisti, jeste poruka koju je poslao osvajač zlatne medalje Julio Cesar la Cruz nakon pobede nad disidentom Emanuelom Reiesom Plaom: “Domovina ili smrt! Mi ćemo pobediti!”

Nikos Motas
Prevod originalnog teksta – Princip Info

 
Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.