Vašington u pregovorima sa Prištinom oko prihvata proameričkih Avganistanaca

Vašington u pregovorima sa Prištinom oko prihvata proameričkih Avganistanaca
Visar Kryeziu/AP

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena vodi tajne razgovore sa više zemalja u očajničkom pokušaju da obezbedi ugovore o privremenom smeštaju za Avganistanace koji su radili za američku vladu, rekla su četiri američka zvaničnika Rojtersu.

Sjedinjene Države su ponudile ekonomske i političke ustupke Prištini u zamenu za prijem nekoliko hiljada Avganistanaca. Međutim, u Vašingtonu postoji zabrinutost o kapacitetima i želji vlasti u Prištini da to učine, rekao je neimenovani američki zvaničnik agenciji Rojters.1

S obzirom da Talibani šokantnom brzinom osvajaju kontrolu nad većim delom Avganistana, Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da će poslati 1.000 administrativnih radnika u Katar kako bi ubrzale obradu zahteva za posebne imigrantske vize (SIV).

Avganistanci koji su radili kao prevodioci američke vlade, ali i na drugim poslovima imaju pravo da se prijave za program Specijalnih imigracionih viza.

Do sada je oko 1.200 Avganistanaca evakuisano u Sjedinjene Države, a taj broj bi trebalo da se poveća na 3.500 u narednim sedmicama u okviru “Operacije Savezničko utočište”, pri čemu će neki Avganistanci otići u američku vojnu bazu u Virdžiniji kako bi finalizovali svoje imigrantske papire.

Razgovori sa zemljama poput Albanije i takozvane republike Kosovo naglašavaju želju američke administracije da zaštiti Avganistance povezane sa SAD od talibanske odmazde, dok se završava proces odobravanja američkih viza.

Iako još nema sporazuma sa trećim zemljama, portparol Stejt departmenta rekao je: “Procenjujemo sve dostupne opcije.”

Dvojica američkih zvaničnika, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da zemlje oklevaju da prihvate Avganistance zbog zabrinutosti oko kvaliteta bezbednosne provere i zdravstvenog pregleda za KOVID-19 pre nego što im je dozvoljeno da lete.2

 


  1. https://www.politika.rs/scc/clanak/485471/Vasington-nagovara-Pristinu-da-primi-njihove-saveznike-iz-Avganistana  

  2.  https://www.reuters.com/world/asia-pacific/desperation-us-scours-countries-willing-house-afghan-refugees-2021-08-13/  

Leave a Reply

Your email address will not be published.