Talibani ulaze u Kabul, scene evakuacije američke ambasade kao u Sajgonu

AP Photo/Rahmat Gul

Talibani koji su prethodnih nedelja u munjevitoj ofanzivi zauzeli većinu Avganistana, ulaze u predgrađa glavnog grada Kabula sa svih strana, saopšilo je u nedelju 15. avgusta avganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sjedinjene Države otpočele su evakuaciju diplomata i osoblja iz svoje ambasade u Kabulu.

“Imamo mali broj ljudi koji odlaze dok razgovaramo. Većina osoblja je spremna da ode”, rekao je američki zvaničnik za Rojters. “Ambasada nastavlja da funkcioniše.”

Fotografisani su i helikopteri koji napuštaju bazu ambasade. Evakuacija sa krova američke ambasade u Kabulu neodoljivo podseća na scene iz Sajgona za vreme Vijetnamskog rata. Dva američka vojna zvaničnika izjavila su za “Associated Press” da se sa krova zgrade može videti dim dok su zvaničnici uništavali osetljiva dokumenta.1

“Ničiji život, imovina i dostojanstvo neće biti povređeni, a životi građana Kabula neće biti ugroženi. Pregovori su u toku, nećemo ući u Kabul.”, navodi se u saopštenju talibana.

Talibani su ušli u predgrađa Kabula, ali neće ući u sam grad, stoji u saopštenju koje su objavili talibanski čelnici, te dodaju da su pregovori o prenosu vlasti u toku, a sigurnosna situacija u glavnom gradu je u rukama avganistanske vlade.”2

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.businessinsider.com/us-evacuate-kabul-embassy-as-taliban-storm-the-afghan-capital-2021-8 

  2. https://www.slobodnaevropa.org/amp/afganistan-talibani-kabul/31411296.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.