U američkom vazdušnom napadu u Kabulu ubijeno 9 civila

STRINGER/EPA-EFE/Shutterstock

Broj prijavljenih civilnih žrtava američkog napada bespilotnom letelicom u Kabulu dostigao je devet, od kojih je najmanje troje dece i svi su iz iste porodice.

Talibani su osudili američki napad bespilotnim letelicama protiv navodne ćelije osumnjičenih bombaša samoubica koji su izvršili bombaški napad u Kabulu, rekavši da je to narušilo suverenitet Avganistana.

Zabihulah Mudžahid, portparol talibana, rekao je da su civili pretrpeli žrtve u američkom napadu i da je pogođena kuća. “Istražujemo razlog vazdušnog napada i tačan broj žrtava”, rekao je on, prenosi New York Times.

SAD su saopštile da „procenjuju mogućnosti“ ubijanja ili ranjavanja civila u vazdušnom napadu. Vojni zvaničnici rekli su da je vozilo nosilo eksploziv i da je početni udar izazvao sekundarne eksplozije koje su oštetile zgradu.

Među ubijenima je bila i dvogodišnja devojčica, rekao je brat jednog od poginulih lokalnom novinaru koji radi za CNN.

Plakao je dok je govorio novinaru da su oni obična porodica. “Mi nismo DAEŠ, ovo je bila porodična kuća – u kojoj su moja braća živela sa svojim porodicama“.1

Ukupno 13 pripadnika američke vojske ubijeno je 26. avgusta na aerodromu u Kabulu u samoubilačkom napadu koji je organizovao ISIS-K. Kao odgovor, predsednik Džo Bajden naredio je američkim komandantima da planiraju operacije protiv terorističke grupe.

Vazdušni napad u Kabulu bio je druga američka operacija protiv ISIS-K od bombaškog napada. Dvojica visokorangiranih vođa terorističke grupe poginula su 28. avgusta u napadu američkih bespilotnih letelica na istočnu avganistansku provinciju Nangarhar.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.theguardian.com/world/live/2021/aug/29/afghanistan-live-news-terror-attack-highly-likely-in-next-24-36-hours-says-biden-last-uk-troops-leave-kabul  

  2. https://southfront.org/family-of-six-massacred-in-recent-us-airstrike-on-afghanistans-kabul-photos/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.