Kuba i Kina potvrdile međusobno prijateljstvo i podršku

CGTN

Kineski predsednik Ši Đinping je u ponedeljak potvrdio svom kubanskom kolegi Migelu Dijas-Kanelu večnu prirodu prijateljstva između dve zemlje, izrazio je volju za jačanjem odnosa i njegovu bezuslovnu podršku karipskoj naciji.1

Tokom telefonskog razgovora, predsednik Ši je istakao da će, bez obzira koliko međunarodna situacija bila teška, bratske veze koje ujedinjuju dve socijalističke zemlje ostati nepromenjene.

Obe strane su podvukle važan napredak postignut u razvoju bilateralnih odnosa, podudarnost stavova na međunarodnim forumima, kao i bliske veze između dve vlasti, zasnovane na međusobnom političkom poverenju i usklađenosti ideala i ciljeva.

Ši je izrazio spremnost da proširi razmenu na visokom nivou, zalagao se za produbljivanje pragmatične i višesektorske saradnje u korist zajedničkog prosperiteta i za konsolidaciju, posebno povodom borbe protiv pandemije virusa Kovid-19.

Predsednik Dijaz-Kanel se sa svoje strane zahvalio Kini na podršci i nedavnim donacijama zdravstvenih materijala, opreme, pa čak i vakcina protiv koronavirusa.

On je potvrdio da Kuba podržava princip Jedne Kine, da je protiv mešanja u njene unutrašnje poslove, poštuje njen stav o pitanjima kao što su Tajvan i Šinđang, a takođe je izjavio da će igrati aktivnu ulogu u promovisanju veza između te azijske nacije i Latinske Amerike.2

Kina i Kuba će 28. septembra proslaviti 61 godinu neprekidnih diplomatskih odnosa zasnovanih na poverenju, poštovanju, prijateljstvu i obostrano korisnoj saradnji.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.plenglish.com/index.php?o=rn&id=71095&SEO=xi-reaffirms-diaz-canel-everlasting-nature-of-china-cuba-friendship 

  2. http://www.granma.cu/cuba/2021-08-30/sostuvo-diaz-canel-conversacion-telefonica-con-xi-jinping-30-08-2021-02-08-23 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.