Saopštenje Ambasade Rusije u Srbiji: Komentar na članak Dragana Šutanovca u listu „Blic“

Komentar Ambasade Rusije u Srbiji u vezi sa člankom u listu „Blic“ 4. septembra ove godine.

Upoznali smo se sa člankom Dragana Šutanovca „Zašto nas je Avganistan podsetio na Kosovo“, koji je objavljen u listu „Blic“ 4. septembra ove godine.

Primorani smo da konstatujemo da se autor, nezgrapno pokušavajući da odvlači pažnju srpske javnosti od vojno-političkog fijaska SAD i NATO u Avganistanu, ponovo vraća svom omiljenom zanimanju, odnosno iskrivljuje stvarnost i manipuliše činjenicama, kako bi dokazao da Srbija navodno nema alternativa osim da bude podanički opredeljena za Zapad.

Zbog odsustva bilo kojih ubedljivih dokaza u prilog tom mišljenju Dragan Šutanovac pokušava da prebaci krivicu za dešavanja na Kosovu na Rusiju. Uz to, naravno, zaobilazi ćutanjem oružanu agresiju NATO-a protiv suverene Jugoslavije 1999. godine, za čije posledice, uključujući brojne civilne žrtve, štetu nanetu civilnoj infrastrukturi, radioaktivno zaražavanje zemlje i vode, niko dosad nije odgovorio. Ni reči ne navodi o tome da su krizu oko Kosova i Metohije provocirali upravo oni koji su na Balkanu učinili nasilje i bezakonje zarad ostvarivanja separatističkih težnji Prištine i sopstvenih ambicija, pa su zatim priznali kosovsku „nezavisnost“.

Autor svesno ne primećuje to da KFOR, izlazeći van okvira mandata UN, godinama faktički poslužuje antisrpski kosovski projekat, izbegava svoje prvostepene zadatke, odnosno obezbeđenje bezbednosti srpskog stanovništva i zaštite pravoslavnih svetinja. Objekat „Bondstil“ je iz baze za mirovne snage postao zatvorena baza za transformisanje kosovskih „bezbednosnih snaga“ u nelegitimnu „vojsku“.

Rusija je već prvih godina po završetku sukoba – sama se nalazeći u veoma nelakoj situaciji – odigrala centralnu ulogu u sprečavanju iseljavanja iz pokrajine Srba koji su tamo iskonski živeli, osiguravanju razmeštanja međunarodnog prisustva UN, očuvanju kosovske tematike u agendi Saveta bezbednosti UN. Umnogome zahvaljujući daljim doslednim naporima Rusije na tom pravcu Beograd je i danas u mogućnosti da se zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i mirovno rešavanje kosovskog problema na osnovu ključne za taj proces rezolucije SB UN 1244.

Da naglasimo da se ruska podrška ne svodi isključivo na diplomatiju. U energetskoj, saobraćajnoj, inovacionoj, humanitarnoj sferi se ostvaruju zajednički projekti od opštenacionalnog značaja, pozvani da Srbija postane jača, naprednija i uspešnija. Sigurni smo da je to od principijelne važnosti za efikasnu odbranu zakonitih interesa Beograda, uključujući i u vezi sa Kosovom.”1 

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.facebook.com/769177316445262/posts/4891617764201176/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.