Britaniji preti nestašica hrane i gasa, Brazil nudi pomoć

Britaniji preti nestašica hrane i gasa, Brazil nudi pomoć
Phil Noble/Reuters

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je u četvrtak da ga je britanski premijer Boris Džonson, sa kojim se sastao ove nedelje u Njujorku, zatražio hitan sporazum o snabdevanju prehrambenog proizvoda koji nedostaje Britaniji.

Glasnogovornik Džonsonove kancelarije osporio je Bolsonarovu tvrdnju, rekavši da se u „Downing Street“ nije vodio takav razgovor, bez davanja dodatnih detalja.

Bolsonaro, u svom nedeljnom veb prenosu sa pristalicama, nije imenovao o kojim prehrambrenim proizvodima se radi, ali je rekao da je prosledio Džonsonov zahtev svojoj ministarki poljoprivrede, Terezi Kristin.

“On želi hitan sporazum sa nama o uvozu neke vrste hrane koja nedostaje u Engleskoj”, izjavio je predsednik Brazila.

Bolsonaro je rekao da ga je Džonson takođe zamolio da pomogne u povećanju brazilskog uvoza viskija iz Britanije, ali je u svom razgovoru na društvenim mrežama dodao da je to stvar privatnog biznisa, a ne njegove vlade.

Porast cena prirodnog gasa primorao je neke britanske fabrike đubriva da se zatvore poslednjih nedelja, što je dovelo do nedostatka ugljen dioksida (CO2) koji se koristi za proizvodnju piva i gaziranih pića i omamljivanje živine i svinja pre klanja.

Britanska vlada, nastojeći da spreči nestašicu mesa, produžila je hitnu državnu podršku i upozorila svoje proizvođače hrane da se pripreme za rast cena CO2 za 400%.

Ministri, uključujući Džonsona, odbacili su upozorenja nekih dobavljača da bi moglo doći do nedostatka tradicionalnih božićnih jela, poput pečene ćuretine.1

1,9 miliona domaćinstava u Velikoj Britaniji izgubilo je dobavljača nakon što su propale još dve gasne kompanije.

Kolaps kompanija „Avro Energy“ i „Green“ znači da je ove godine izgubljeno devet dobavljača i distributera gasa u Britaniji, potvrdio je državni regulator „Ofgem“.

Dobavljači su propali pod pritiskom rekordnih tržišnih cena gasa koje su dramatično porasle. Nil Lovrens, direktor „Ofgem“-a, rekao je da je to „zabrinjavajuća situacija za mnoge“, ali je pozvao domaćinstva da sačekaju imenovanje novog dobavljača pre nego što pokušaju da promene energetske ugovore.

Snabdjevač Green iz Njukasla propao je samo nekoliko dana nakon što je priznao da će se boriti da preživi zimu ako vlada odbije da pruži bilo kakvu podršku manjim dobavljačima energije. Izvršni direktor „Green“-a, Piter Mekgir, rekao je za Guardian da će doći do “cunamija” (još kolapsa) jer mali dobavljači nemaju dovoljno duboke džepove da izdrže porast troškova, a da ih ne prenesu na svoje kupce.2

 

 


  1. https://www.reuters.com/world/bolsonaro-says-uks-johnson-sought-emergency-food-deal-with-brazil-2021-09-23/?fbclid=IwAR2JYpAsE8FdFNIObjc6j7U8vxSTAjYCG0cSIObQnSZBvAs5_1uetQnjkNY  

  2. https://www.theguardian.com/business/2021/sep/22/19m-uk-homes-left-without-supplier-after-two-more-gas-firms-go-bust  

Leave a Reply

Your email address will not be published.