Kina poslala humanitarnu pomoć Avganistanu

Xinhua news

Kontingent hitnih potrepština koje je Kina donirala Avganistanu stigao je u sredu uveče na međunarodni aerodrom u Kabulu i predat je avganistanskoj strani.

Ambasador Kine u Avganistanu Veng Ju i vršilac dužnosti ministra za pitanja izbeglica privremene avganistanske vlade Kalil-ur-Rehman Hakani prisustvovali su ceremoniji primopredaje na aerodromu.

Veng je na ceremoniji izjavio da je Kina usred mnogih poteškoća u kratkom roku uspela da pripremi materijale za humanitarnu pomoć́ za Avganistan, koji uključuju ćebad, jakne i druge zimske potrepštine koje su hitno potrebne Avganistancima.1

Hakani se zahvalio Kini na pomoći, budući da mnogi Avganistanci prolaze kroz teške trenutke. Od početka ove godine, više od 634.000 Avganistanaca raseljeno je zbog sukoba u zemlji. Prema zvaničnim podacima, oko 5.5 miliona Afganistanaca raseljeno je od 2012. godine.

Hua Čunjing, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, rekla je da Kina planira da uskoro pošalje još pošiljaka hrane i zaliha.

Regionalni direktor Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) Aleksandar Mateu rekao je da se Avganistan suočava sa “izuzetno teških nekoliko meseci” s početkom niskih zimskih temperatura, smanjenjem finansiranja zdravstvenih usluga, nestašicom hrane, sušom i siromaštvom u zemlji.

“Mora postojati neko rešenje za finansijske tokove u Avganistanu kako bi se osiguralo da se mogu isplaćivati barem plate, te da se mogu nabaviti osnovne zalihe, struja i voda,” rekao je Mateu.

Sredstva Avganistana zamrznuta su od strane Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i SAD, čime je ova zemlja ostavljena bez milijardi dolara.2

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.globaltimes.cn/page/202109/1235548.shtml 

  2. https://www.newsweek.com/china-sends-afghanistan-food-winter-supplies-country-remains-cash-strapped-1634400 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.