Severna Koreja zatražila od Kine i Rusije pomoć u suprotstavljanju SAD

Severna Koreja zatražila od Kine i Rusije pomoć u suprotstavljanju SAD
Getty Images

Severna Koreja zatražila je od Kine, Rusije i drugih azijsko-pacifičkih zemalja da aktivno rade na suprotstavljanju “neprijateljskoj” politici SAD na ekonomskoj sceni, prilikom učešća Centralnog suda DNRK na onlajn međunarodnom forumu.

Govoreći na 11. Međunarodnom pravnom forumu azijsko-pacifičkog regiona u četvrtak, predstavnik Centralnog suda rekao je da je “ključ za obezbeđivanje bezbednosti međunarodne ekonomske saradnje zajednička borba protiv arogancije SAD”, izvestila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).1

“Sve zemlje u regionu treba da pojačaju međunarodnu saradnju i solidarnost kako bi se suprotstavile neprijateljskoj politici SAD protiv DNRK i ostvarile regionalnu bezbednost i ekonomski prosperitet”, rekao je predstavnik suda.

“Centralni sud DNRK nastaviće da pruža međunarodne pravne garancije za rešavanje ekonomskih sporova u skladu sa principima poštovanja suvereniteta, jednakosti i reciprociteta.”

Domaćin foruma bio je ruski Vrhovni sud i forumu je prisustvovalo 16 zemalja putem video poziva: Kambodža, Kina, DNRK, Indija, Indonezija, Kazahstan, Kirgistan, Mongolija, Mjanmar, Pakistan, Rusija, Tadžikistan, Tajland, Uzbekistan, Vijetnam i Filipini.

Šef delegacije DNRK rekao je u svom govoru da forum služi kao značajan i važan povod u promovisanju zajedničkog razumevanja zakona i praktičnih aktivnosti zemalja regiona za postizanje stabilnog prosperiteta i razvoja, kao i da je uočljivo da su azijsko-pacifičke regionalne zemlje suočene sa zajedničkim zadatkom da se izbore sa izazovima širom sveta, iako imaju različitu istoriju razvoja i ekonomske uslove.

On je apelovao na svaku zemlju i region da se ujedini u ideji nezavisnosti, mira i prijateljstva i pojača pravnu saradnju za mir, stabilnost i prosperitet, izražavajući uverenje da će forum dati značajan doprinos učvršćivanju naučne osnove pravednog i pravičnog prava.2

 

 


  1. https://www.nknews.org/2021/10/north-korean-central-court-asks-china-russia-to-help-counter-us-hostility/ 

  2. https://kcnawatch.org/newstream/1633084024-591430305/dprks-delegation-attends-11th-international-legal-forum/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.